Starten på jaktsäsongen

CIMG8601 (1280x960) (2)

Äntligen, äntligen har det som vi ser fram emot hela sommaren startat – jaktsäsongen. Vi började med fyra dagar på vårat ”gamla ställe” i Hotagsfjällen som nu efter tre års frånvaro bjöd på fin tillgång på ripa. Inte i nivå med de allra bästa åren vi haft där men helt ok. Det var också härligt att kunna ta sig dit igen då mina fötter under något år satte stopp för långa turer med tält och tung packning. Det här året var det ChaCha och Aras som fick följa med på turen. ChaCha gick som en klocka och skötte sina fågelkontakter som förväntat. Aras har vid sin andra säsong självklart behov av mer erfarenhet för att komma upp i nivå med ChaCha men visade att han besitter anlagen. Vädret bjöd på en hel del regn men också solglimtar och en första riktig frostnatt med ner mot -4 grader. Storm har vid 12,5 års ålder fallit för åldersstrecket att bära all sin mat och utrustning 20 km stiglöst över fjället med påföljande jaktdagar och därefter hemfärd samma sträcka. Mara fick stanna som sällskap till honom på hundpensionatet.

IMG_2276 (1280x853)

Revansch för Storm som fick visa att gammal är äldst på skogen där han bjöd två av våra valpspekulanter på jaktupplevelse och deras första fällda ripor. 

Efter ompackning och påfyllning av mat fortsatte vi ner på skogen för några dagars fågeljakt innan älgjakten startade. Precis som vi sett innan jaktstart var fågeltillgången god både av skogsfågel och ripa på de högre myrmarkerna. Jakten på våra skogsområden är helt fantastisk och jag har kommit att uppskatta den mer och mer då man aldrig behöver använda något krångligt bokningssystem eller trängas med andra. Vi fick påhälsning av två av våra valpspekulanter för kommande kull med ChaCha och Usva. Alla som hör av sig och visar intresse för valp från oss får alltid inbjudan att följa med på jakt om det är säsong för att se våra hundar och själv bilda sig en uppfattning om dem. Storm visade både rapport på orre och gav tillfälle för fällning på både ripa och skogsfågel.

CIMG8636 (1280x960)

När älgjakten startade packade jag tält och mat och gick en 4 dagars jakttur med Aras och Mara i Härjedalsfjällen. ChaCha hade under första jaktdagarna troligen fått en liten bristning i en muskel i ländryggen och fick trots att hon såg helt ok ut efter två dagars vila stanna hemma med Storm. Riptillgången var inte nivå med förra året då vi var på samma plats men helt brukbart. Jag fick fälla över både hundarna som mestadels förvaltade sina chanser väl. Aras jaktlust har ökat avsevärt denna säsong medan erfarenheten fortsatt bara är en säsong och den mentala uthålligheten ännu inte är på topp. Jag upplever honom därför lite mer ojämn den här säsongen från topp till botten skulle man kunna beskriva det. Trots allt tycker jag att han har en potential och verkar besitta de egenskaper som med ytterligare ett år på nacken kommer att ge en av de bästa jakthundar jag haft.

IMG_2290 (1280x853)

Fjällen sprakar nu i vackra färger – om någon vecka är det över.

Tillsammans med Rasmus(ytterligare en valpspekulant) och hans hund Lova har ChaCha, Aras och jag varit ute och jaktguidat i Tåssåsen under två dagar. Vi hade turen att få fantastiskt väder med sol om än lite hård vind den första dagen, god tillgång på ripa och två trevliga gäster. Jag var först lite osäker på om jag skulle ta med mig Aras då han är i yngsta laget för guidning då det ofta blir mycket skott men han hanterade situationen mycket bra. Han hade även två bra dagar då han tog tillvara på alla sina chanser och bjöd på fina tillfällen för fällning. Jag är nöjd över att han fortsatte att behålla lugnet trots många fällningar, en del lite provocerande samt grejade eftersök på skadad fågel varav en som vattenapport.

IMG_2300 (1280x853)

En fantastisk tid!

I helgen har vi varit två dagar på västra fjällen, en dag med ”styggväder” och en dag som man ser i turistbroschyrerna för fjällvandring på hösten. Vi varvade hundarna två och två varsina dagar. Storm som vi mestadels jagar skog med numera då det sliter mindre visade att han trots åldern fortsatt fint orkar en dag på fjället även i dåligt väder. Tyvärr är min ledig tid begränsad den här hösten då jag gör praktik på sjukhuset som syrra och därför har svårare att styra över min tid. Tråkigt då jag helst av allt inte vill göra annat än jaga med våra hundar framförallt i och med att alla fortsatt är brukbara. Det blir helt enkelt att nyttja tiden effektivt och ligga startgroparna för att åka ut på jakt varje ledigt tillfälle som ges. Planen är att visa upp Aras på prov under hösten då han även om han är lite ojämn trots allt är tillräckligt bra för att kunna gå till pris. Jag hade bokat domare för ett särskilt skogsprov den 13 september men tyvärr stukade domaren foten veckan innan och provet blev inställt. Istället har jag anmält honom till klubbens ordinarie fjällprov till helgen och kryssar fingrarna för bra väder och god riptillgång samt att Aras är på topp.

Jag har fått rapporter från Aras kullsyskon Unna och Niak som enligt ägarna utvecklas fint och hanterar fågel både i skog och på fjäll som leder till fällning. Det är roligt att höra att de anlag som jag uppskattar så högt hos ChaCha verkar ha nedärvts i kullen.

CIMG8644 (1280x960)

IMG_3247 (1280x853)

IMG_2266 (1280x853)

CIMG8589 (1280x960)

IMG_3268 (1280x853) (2)

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *