Jaktsäsongen och en blick framåt

IMG_2341 (1280x853)

Jaktsäsongen går alldeles för fort…redan är riporna vitare än på bilden och Kung Bore har gjort två försök att avsluta den..

Knappt har jubelropet över att jaktsäsongen startat klingat ut så är den snart till ända. Om jag kunde få ha en önskan så skulle det vara att få byta ut novembermånad mot två september, en sommarmånad kan jag också utan problem offra. Det här har varit en säsong med relativt gott om fågel både i skogen och på fjället. Vi har hunnit nyttja dagarna även om man alltid skulle önska att man hade kunnat varit helt ledig. En senhöst tur har vi också gjort då vi drog iväg med alla hundar med packning i ryggsäckar och klövjeväskor under några dagar. Vi startade i minusgrader och snötäckt mark och fick kämpa rejält på läsidan av fjället i knädjup snö innan vi nådde stugan. I dalgången var det dock mindre med snö även om det bitvis var pulsdjupt. Under de kommande dagarna steg temperaturen och snötäcket krympte så att vi på hemvägen bara behövde pulsa korta stråk. Vädret var som det brukar under senhöst allt från snöbyar på tvären till sol och klarblå himmel, riporna hade nästan färgat ut helt och var skygga i större flockar men delvis hanterbara då de delat upp sig i mindre grupper. En riktig kanondag fick jag också alldeles i början av oktober då den första omgången med snö täckte marken. Det var en dag då riporna tryckte som i augusti och hundarna levererade skott tillfälle på skott tillfälle. Aras har i år en helt annan förmåga att hantera skygg fågel som promenerar på marken vilket är väldigt roligt att se.

Jag har startat Aras på två prov men tyvärr har vi haft stolpe ut vilket är tråkigt då jag varit så nöjd med honom jaktligt. Som vanligt är det bara att bryta ihop och komma igen då jag vet att han har potential för ett högt pris så självklart kommer han att få fler chanser i framtiden. Kritiken är dock bra på de egenskaper som man inte kan påverka så mycket dressyrmässigt utan som mer handlar om arv. En nackdel är dock att för mig så konkurreras provdagar lätt ut av jaktdagar då jag njuter betydligt mer av en jaktdag ensam med hundarna än under en provdag i en stor grupp.

CIMG8725 (1280x960)

CIMG8681

CIMG8691 (1280x960)

Senhöstäventyr med varierad snömängd och väder

CIMG8672 (1280x960)

En solig ”augustidag” med fantastisk jakt i början av oktober

IMG_2387 (1280x853)

IMG_2381 (1280x853) (2)

Positivt besked om möjlighet till större areal småviltjakt på kölarna. 

Vi har fått positivt besked om att vi får möjlighet att utöka arealen för småviltjakt på skog på skiften som ligger i anslutning till vårat norra skifte på kölarna. Detta känna mycket bra då fjälljakten inte längre är lika tillgänglig med lotteri under de första veckorna och kvoteringar i tillägg till den obligatoriska avstängningen på två veckor under den bästa tiden. På kölarna har vi både skogsfågel och fina kullar med ripa, markerna består av stora öppna myrar, mestadels glesare skogsholmar med gammal kölskog och stråk av tätare skog. Vi planerar nu att sätta upp en jaktkoja för att göra området mer lätt tillgängligt för längre turer. Till vintern kommer vi att göra en första inventering av området per skoter och skidor och i augusti nästa år blir det en rekognoseringstur med tält. En del av det område som vi nu får tillgång till har jag jagat på för ca 15 år sedan innan den dåvarande markägaren bröt sig ur vårat älgjaktslag för att sälja jakt. Det ska bli otroligt roligt att få återse dessa område då jag minns att det både var en naturupplevelse med sådan gammelskog som nästan inte ser längre idag och i tillägg var gott om fågel.

IMG_2276 (1280x853)

Besök av valpspekulanter som deltar i  jakt på våra skogsmarker i Härjedalen

IMG_2400 (1280x853)

I helgen var vi inbjudna på skogsjakt hos valpspekulant i Landön

Under sommaren och hösten har vi haft besök av valpintressenter till kommande kull under våren mellan ChaCha och Usva. Jag rekommenderar alltid de som ringer på valp hos oss att förutom att komma på besök och träffa våra hundar i hemmet även följa med på jakt och se hundarna i arbete då det ger en bredare helhetsbild. De får då tillfälle att se flera generationer i samma linjer och själva bedöma om de verkar besitta egenskaper som passar dem även om man inte kan garantera vad som nedärvs. Det är väldigt roligt att flertalet har hörsammat det och vi har haft förmånen att tillbringa åtminstone en jaktdag och med vissa flera vilket givit oss mycket. Vi ser det som väldigt positivt att få etablera denna kontakt då vi vill att valpköparna känner att de har vårat stöd även efter leverans av valp och vi gärna vill vara behjälpliga med det vi kan fram till fungerande jakthund. Vi ser själva fram emot kullen till våren då vi hittills varit mycket nöjda med förra kullen efter ChaCha och Uras kullbror Usva och hoppas nu på ett liknande resultat. I förra kullen är 6 av 8 individer BPH beskrivna vid 13 månaders ålder och vi kommer även fortsättningsvis att ha önskemål på valpköparna att beskriva sina hundar. Mentaliteten är minst lika viktig på en jakthund som en brukshund och vi tycker därför att man i avelsarbetet i tillägg till jaktprovsmeriter även skall ha en så objektiv beskrivning som möjligt av den vilket gör att vi jobbar för att BPH beskriva våra egna kullar. Det kommer att bli otroligt spännande att göra jämförelse med utfallet i ChaChas förra och kommande kull då då dessa är kombinationer med två kullbröder.

Nu hoppas vi på veckans ”flurväder” inte skall ge alltför mycket snö på fjället så att det fortsatt finna några dagar kvar att jaga innan den riktiga vinterjakten tar vid.

CIMG8729 (1280x960)

Det sista av höstfärgerna på de höglänta kölarna

 

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *