Vår och redan sommar

IMG_1848 (1280x853)

Dagar att njuta och minnas…Utsikt från Sylskalsstöten över Helags, Gåsen, Smällhögarna och ända ner till Mittåkläppen

Knappt hann man börja njuta av vårvintern så var den över. Från att varit en vinter med snömängder och stabil temperatur som vi inte upplevt sedan många år tillbaka växlade det till vår i rekordfart och sedan en månad tillbaka i stort sett sommar. Vi hann dock med någon fin vårvintertur i Jämtlandsfjällen innan snön ”rasade utför våra fjällar” i samband med sista aprilhelgen. Just den helgen gjorde vi en av de finaste turerna runt Sylmassivet, tre dagar som bjöd på både fantastiskt före och väder. Hela flocken var med, troligen den sista säsongen som Storm 12,5 år kan hänga med på längre turer men fortsatt är han vid otroligt fin vigör. Den sista dagen gick vi från Nedalshytta genom Ekorrpasset och den höga vägen ner till Sylstationen där vi vilade en stund, fodrade och vattnade hundar innan vi fortsatte ner till Storulvån. Den dagen blev det 37 kilometer, de övriga mellan 17-23 kilometer, jag är otroligt tacksam över att både Storm och Mara håller så fint och kan delta.

För Aras del hade jag planerat in att starta på vårprov i Mittådalen i mitten av mars men pga kyla och simdjup  snö ställdes det in. Ett klokt beslut då jag annars tror att vi fått flera hundar med förfrysningsskador på utsatta delar efter en dag i kall djupsnö. Något senare prov än så ville jag inte starta Aras på då jag tycker att jaktprov ska hållas under den tid som vi jagar på eftersom riporna under våren har sin spelsäsong. I Jämtland slutar visserligen ripjakten den sista februari men i Västerbotten och Norrbotten fortgår den till 15 mars. Vi inväntar nu hösten för att starta Aras på jaktprov där vi hoppas ta någon merit. Planen är att han i första hand skall startas i skog och på fjäll då det är de underlagen vi jagar på. Jaktmässigt är jag mycket nöjd med hans utveckling under hans första jaktsäsong, jag har fällt ett antal ripor för honom både under hösten och vinterns jakt och haft chans på skogsfågel men där var det mitt skytte som brast. På grund av att Aras ännu inte har någon jaktmerit då han endast har haft en jakprovsstart i höstas avvaktar jag också med fler utställningar till han kan startas i jaktklass.

Maj har som sagt bjudit på högsommartemperaturer så badsäsongen är i full gång för de fyrbenta men sedan en vecka tillbaka även för mig själv. Då dagstemperaturen ligger på + 23-27 grader blir ”badtjärnen” en naturligt stopp och en förutsättning för såväl jogging som mountainbiketurer med hundarna. Det blir en fin kombination av olika träningsformer för både mig och hundarna med styrka i forma av simning, drag i sele samt lösspringning i myrmark och bredvid cykeln på stigar för hundarna. Vi har också tillbringat ett antal dagar nere Härjedalen för att fixa nästa vinters förbrukning av ved, maj månad är en fantastisk månad att tillbringa där innan mygg och knott gör livet lite jobbigare. Hundarna stortrivs och efter bad i älven och kringliggande tjärnar har de hållit oss sällskap utsträckta på vedbobron slött iakttagande vårt slit med att fixa förutsättning för bekväm temperatur inomhus när utetemperaturen faller.

I senaste kullen Usva-ChaCha är det nu fyra hundar röntgade med HD A och ED 0 vilket är 50% av kullen. Darju (Frost) har ställts ut i öppenklass och fick där ett Exellent. 

CIMG8376 (1280x960)

CIMG8370 (1280x960) (2)

IMG_1854 (1280x853)

 

IMG_1871 (1280x853)

Härliga dagar att se tillbaka på

IMG_1892 (1280x853)

IMG_1959 (1280x853)

Snabb växling till vår med översvämning…

CIMG8399 (1280x960)

och sedan var plötsligt sommaren här…

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *