Vinterkyla, valp och konvalescens

Aras njuter trots -25 grader

Sedan början av november har vi nog haft mer vinter än vi haft på väldigt många år, temperaturen har de flesta dagar legat från -16 grader ner till runt -30 under de värsta dygnen, snötäcket är ca 60 cm. Ett fåtal dagar har vi haft med -4 till -7 grader men inte en dag med plusgrader. För Birkas del har det varit en tuff start häruppe i norr och hon har de dagar temperaturen ligger under -15 på sig dubbla täcken för att hålla värmen då vi är ute. Då Ran fått tagit det lugnt efter omgången på Djursjukhuset och Birka är för ung har Aras fått följa med på skidturerna i hemma skogen, han har sett ut att uppskatta både ”egen tid” och att vara ute trots kylan. Lite ovant känns det dock att vi på grund av snödjup och kyla ha avslutat jakten så tidigt denna höst då vi under de senaste åren blivit vana att kunna jaga långt in i december. Aras har dock inte ”skruvat av” nosen utan kastar runt i stånd av och till, hittills enbart på legor i snön men troligen har vi precis skrämt iväg fåglarna som reagerar på sättningar i snön när vi närmar oss.

Mörkertid är vilotid

Ran har hämtat sig fint och har under veckan som gått inte uppvisat några symtom på varken obalans i tarm eller sviter av den sekundära pankreatiten. Vi har trots allt låtit henne ta det lugnt men under de senaste dagarna har hon fått börja med att springa med på de korta turerna med Birka. Hon står fortsatt på veterinärfoder men har fått trappa upp mängden till normal energinivå vilket uppskattas då hon har återfått sin normala aptit.

Under förra veckan bjöd Avelskommitten in till digitalt möte för diskussion av utkastet till RAS (rasspecifika avelsstrategier) ett dokument som skall ligga till grund för rasens utveckling och skall innehålla mål och handlingsplaner. Det blev intressanta diskussioner under mötet som berörde flera delar bla hälsa, bruksegenskaper, utvärdering av kullar, bredd av avelsbas m.m. Det mynnade ut i en del intressanta åtgärder. Bland annat jobbar man nu på att implementera en enkät för sjukdomsanmälan som skall ligga tillgänglig på nätet där hundägare, uppfödare och hanhundsägare kan gå in och anmäla sjukdom hos egen hund eller avkommor. Tanken är att det på sikt skall ge en tydligare bild av vilka sjukdomar som finns inom rasen och om de återfinns oftare inom vissa linjer. Detta kan både var till hjälp för uppfödare vid val av kombinationer av föräldradjur och göra det lättare för valpköpare som söker information. Det kan också ge en bild av vilka undersökningar och dokumentation som skall krävas att hundar som skall gå i avel behöver och vilka som avkommor bör genomgå. Dokumentet finns att läsa på vorstehklubbens hemsida under raser och korthårig vorsteh.

https://studio.youtube.com/video/gbHtTYegF-M/edit

Birka är nu fyllda 4 månader och hon känns fortsatt balanserad så det ska bli roligt att jobba vidare med henne och se vilka bruksegenskaper som hon besitter och hur jag klarar att förfina dem. Just nu lägger vi grunderna för vidare dressyr med några för mig viktiga moment, stadga, kontakt, samarbete i att hämta och avlämna och inkallning. Stadga dvs kunna sitta och lugnt vänta på sin tur tränar jag dels vid matskål och dörr men också korta sekvenser när mina äldre hundar får arbetsuppgifter. Hämta och avlämna får hon träning i genom att lyfta upp saker från golvet och ge mig samt hämta en liten minidummy som jag lägger ut. Kontakt tränar jag dels att få henne att titta på mig och be om lov vid matskål, dörr och när jag ger henne lov att springa iväg då vi är ute. Inkallning tränar jag vid rätt tillfällen när vi är ute och jag har börjat att lägga in min inkallningssignal på visselpipa då det är lämpligt. Jag har givetvis anpassat övningarna utifrån vad man kan förvänta sig av en 4 månaders valp och det handlar om korta sessioner då förmågan att koncentrera sig är ganska kort hos en så ung individ. För mig har det alltid varit naturligt att börja med enkla övningar tidigt, likväl som att valpar kan lära sig mycket ”skit” så kan de även lära sig bra saker.

Mina äldre hundar är till stor hjälp både vid fostran och träning av en ny och ung individ
Birka är mycket social och finner nog stor trygghet i de vuxna hundar
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.