Sommarsäsong

Sommarsäsongen har inträtt, för två dagar sedan kom värmen efter en relativt kall och blåsig maj månad. Hundaktiviteterna består i konditionsträning vid mountinbike och löpning, styrke- och koordinationsträning med klövjeväskor i terräng, apport och spårträning. Nu när värmen kommit får den mer krävande träningen förläggas till tidig morgon då det är nattfukt i marken som kyler och solen inte hunnit börja värma på samma sätt som under dagen. Alternativet är sena kvällar, ljuset gör att det är rent fantastiskt att sticka ut med hundarna runt 21.30 tiden med cykel eller i löparskor. Simträningen har inte riktigt kommit igång ännu då det behövs några fler varma dygn innan temperaturen i vatten blir lämplig. Däremot tar hundarna korta svalkande dopp under konditionsträning.

I år har jag börjat fokusera mer på spårnoggrannhet hos hundarna, dvs att få dem att verkligen följa spåret med nosen nära backen. Ran och Mara kan motiveras med godisbelöning medan Aras är fullständigt ointresserad av annat än mer jobb. Därför har jag fått hitta olika sätt att belöna dem för spårarbetet. Ofta luras man att tro att hunden skall bli spårnoga genom att belöna spårslutet…men det är ju faktiskt själva spårarbetet som är det viktiga. Slutet kommer de ändå att hitta om de följer spåret. I förrgår lade jag lite längre spår i terräng där det rör sig en hel del klövvilt och i och med det förberedande arbetet har jag både lättare att läsa mina hundar om de slår över på färskt spår plus att de faktiskt har en snabbare återgång till ”rätt” spår.

Fjällvittrans Atle (Pondus) har gått till ett 3 AK på blodspår i Norge (motsvarar 3:e pris ÖKL i Sverige) och Fjällvittrans Gaia har tillsammans med matte Camilla fått godkänt i anlagsklass viltspår i Sverige. Jag siktar mot att under sommaren starta både Ran och Aras i anlagsklass och kanske fram mot hösten i ÖKL om det går bra.

Systrarna Ran och Gaia har ställts ut på Specialhundklubbarnas utställning i Östersund under maj månad , båda fick bedömningen ”Very Good” denna gång. Kritiken för båda såg överlag bra ut men sedan är det ju domarens ”skön” som gäller för de högre betygen. Sammantaget ser exteriören bra ut i kullen då bedömningarna vid utställning på de som visats upp har legat mellan Very Good till CK.

Planen för sommaren är att starta på eftersöksgrenarna i juli och jobba vidare med moment ur fullbruksprovet för ev. start till hösten. Nu närmast i planeringen ligger att fixa grunden till jaktkojan som skall placeras uppe på kölmarkerna i Härjedalen, ett projekt då platsen ligger i väglöst land.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.