Vinterjakten

En av de sämsta vintersäsongerna vad det gäller väder och före

Igår var det sista dagen på säsongen för ripjakten i Jämtland och jag önskar att jag kunnat skriva att det varit helt fantastiskt…Verkligheten är att jag aldrig varit ute så få dagar i februari någon tidigare säsong. Vädret har varit stabilt – stabilt skitväder med hård vind, plusgrader och nederbörd flera gånger i form av regn och en riktig ”regnstorm” som ödelade föret.

”Snötillgången” i de västra fjällen i januari – tveksamt om skidor var det rätta att ha på fötterna..

Tveklöst har snöbristen varit som störst i det västra fjällen, både längre norrut och söderut har det sett betydligt bättre ut. Plusgrader och nederbörd i form av regn gjorde att det under januari tinat fram stora helt snöfria områden och i övrigt låg ett tunt snötäcke knappt brukbart för skidor. Under februari föll det mer snö men som pga plusgrader och hård vind snabbt övergick till att bli hård som betong med en skrapig yta för att sedan övergå till bristande skare.

En av de få dagarna med ”apelsinskalarväder” och mjukt före
Jaktlyckan styrs under vinterjakten i högre grad av väder och före än höstjakten

Vi fick några få dagar då både väder och för synkroniserade sig vilket är en förutsättning för en lyckad jakt vintertid. Jag brukar säga att de dagar du kan tänka dig att sitta i en sluttning och skala apelsin barhänt är bra jaktdagar. Ibland kan det även vid riktigt ”skitväder” ge fina jaktsituationer då hundarna står för ripor som trycker i skydd under snön vilket ger extra tid vid uppfloget, men dessa dagar är såklart inte lika njutbara…

Då väder och före inte var alltför gynnsamt gjorde vi någon tur på skogen. Om det rådde snöbrist på fjället så var det tvärtom i skogen. Lite för djupt före för att hundarna skulle kunna ta sig fram tillräckligt snabbt för att få tryck på fåglarna för att ge jaktbara situationer. Sista jaktdagen gjorde vi söndags och valde då skogen i stället för fjället då väderprognosen återigen lovade hård vind. Vi fick några riktigt fina timmar på de mer öppna myrmarkerna på jaktområdet i Almåsa. Sol, mjuk tösnö och lite ripor gav jaktlycka och ett fint avslut på en annars bedrövlig vintersäsong.

Fina dagar i Västerbottenfjällen året då Aras fyllde ett år

Nu sitter jag och hör hur vinden viner i husknutarna och planerar ytterligare några jaktdagar i Västerbotten innan säsongen är avslutas den 15 mars i de nordligare länen. Någon längre jakttur med övernattning i stuga på fjället satte väder och före stopp för i Jämtland men jag hoppas nu på att vinden lägger sig och att det kommer lite ny mjuk snö ovanpå ishinnan längre norrut så att det går att genomföra. Om vädret medger så blir det detta år en tur upp i det området norr om Tärnaby där jag gjorde en fjälltur förra året.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.