Planering av nästa valpkull

Skogsjakten har under de senaste tre åren blivit alltmer dominerande, Ran gör oss inte besvikna

De äldre tikarna har nu löpt klart och Ran visar ingen tendens att följa med och flytta på sin egen löp. Jag har därför tagit beslut att avvakta med att para till senhösten 2022. Troligen kommer Ran att löpa under april månad om hon följer sin rytm med 8 månader mellan löpperioderna och då kommer leveransen av valpar bli i slutet av augusti. Detta passar mig dåligt då jag vill nyttja den riktigt fina och bra delen av jaktsäsongen. I slutet av augusti vill jag därför hellre gå med bössan över axeln med hundar i kondition än sitta med papper och penna i handen och signera köpekontrakt.

Ett hundliv är kort och jag har inte lust att offra en höst med en valpkull.

Parning planeras till december 2022, valparna kommer då att vara leveransklara i slutet av april månad 2023. Jag planerar även själv att behålla en valp och då kommer det att passa bra i tid för att ynglingen skall kunna följa med på sin första jakt till hösten. De valpspekulanter som hört av sig har fått information och glädjande nog är det flera som valt att stå kvar och avvakta.

Ran har under sin andra jakthöst visat att hon innehar de egenskaper jag vill bevara i aveln – att snabbt lära sig hantera de skyggare skogsfåglarna

Eftersom möjligheterna till fjälljakt i Jämtlandslän under framförallt de senaste fyra åren krympt alltmer kommer jag i framtida avel värdera hundarnas egenskaper att hantera skogsfågel och söka på sådant sätt i skogen att det leder till jaktbara situationer allt högre. Fortsatt har jag fina möjligheter till fantastisk skogsjakt i Härjedalen, dels på egna marker och dels på marker som ingår i älgjaktsområdet våra marker ingår i. Ran har under sin andra jakthöst uppvisat samma jaktklokhet som jag sett i leden bakom henne och det har fällts tjäder, orre och ripa för henne sent på säsongen i skog. Jag ser att rapporten inte ligger långt borta och det ska bli spännande att under kommande säsong se om jag kan locka fram den. Hennes mor ChaCha började rapportera under sin tredje jakthöst.

Viktiga egenskaper att inte förglömma – tyst och kunna koppla av

Jag har två intressanta hanar på listan för kommande valpkull, ingen av dessa har tidigare använts i avel. Innan jag bestämmer mig skall jag träffa båda och jaga över dem. En hunds meriter säger lite och inget om andra viktiga egenskaper som tex att vara tyst och kunna koppla av. Ägarna till den ena hanen har jag haft kontakt med sedan i höstas och den andra har jag följt genom facebookinlägg. Jag vill också se att de egenskaper de visar upp både jaktligt och mentalt ser ut att passa ihop med min egen Ran. Ran själv är en sådan hund som man skulle kunna ”glömma” någonstans då hon är helt tyst även då hon sitter och väntar vid ryggsäcken och jag fäller för annan hund. Vad som sedan nedärvs är svårt att råda över men har båda hundar liknande egenskaper är chansen större att även valparna får dem. När valet är klart kommer jag att presentera det. En fördel med att jag skjuter fram parningsdatum är också att jag kommer att få möjlighet att jaga över båda kandidaterna. En annan är att jag kommer att ha ännu lite tid att se om något oönskat hälsoproblem dyker upp hos Ran själv eller något kullsyskon i hennes kull. Hittills har alla varit friska och sex av sju i kullen är också röntgade, samtliga med HD A och ED 0. Det allra bästa är ändå att Ran kan vara med på hela vinterjakten och hela delen av den bästa tiden av höstjakten.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.