Valparnas tredje vecka

De senaste dagarna har valparna börjat interagera mer och mer både med varandra, de vuxna hundarna och oss ”tvåbeningar”

Jag blir lika fascinerad vid varje valpkull hur enormt snabbt de utvecklas, de är nästan så att man ser en förändring från morgon till kväll. Valparna fick i lördags flytta ner till nedervåningen och ”bor” nu i valphagen i vårt matrum och går på upptäcktsfärd i köket i samband med städning av valphagen och matning. Mara deltar som vid tidigare kullar i skötsel av valparna och Aras är till min förvåning fortsatt intresserad och väldigt nyfiken på de små. Under Maras vakande öga får han under korta sejourer audiens att vistas bland dem och rör sig då väldigt försiktigt för att inte få rött kort och bli utvisad av ”Nanny”.

Lite extra jobb med att ge valparna mat i egna skålar men vi tycker att det fungerar fint då vi gjort så i alla kullar vi haft. De slipper stressen av konkurrens vid maten och vi ser också snabbt om det skulle vara någon som plötsligt skulle få sämre aptit. 

Valparna har har fått sin första omgång avmaskning som inte efterföljdes av något jubel vilket däremot introduktion av uppblött valpfoder gjorde. Sedan i helgen har de i tillägg till att de diar fått en lös gröt av uppblött valpfoder blandat med Royal mjölkersättning för valpar. ChaCha tillbringar fortsatt mycket tid hos valparna dels med att ge di men också med att pyssla om dem även om hon numera av och till går in till de andra hundarna och ”vilar” en stund. Hon har också god hjälp av Mara som gärna byter av och tar extraskift hos valparna.

Sommartemperaturerna låter vänta på sig men hundarna fortsätter glatt att ta sig en simtur då vi passerar ”badtjärnen” på motionsturerna. Jag är glad att det fungerar att cykla mountainbike med mitt skadade knä så att jag klarar att motionera dem på egen hand. Tyvärr visade magnetröntgen att mitt främre korsband är av vilket begränsar min fysiska aktivitet till en betydligt lägre grad än vad som är normalt för mig. Hundarna får dock bra motion då jag vid min tidigare rehab köpte en tillräckligt bra cykel för att jag skall kunna cykla på samma stigar, skogsvägar, kraftledningsgator och över myrmark där jag normalt brukar springa med dem. I tillägg är jag mycket glad att ha lagt ned tid på dressyr så att de kan följa mig lösa utan att sticka av då kopplade hundar skulle utgöra en alltför stor risk för ytterligare skador. Idag träffade vi på fem ”kvarglömda” renar på skogen, hundarna visade intresse men fortsatt fint med mig trots att vi fick sällskap av dem en stund efter stigen innan de bestämde sig för att ta av i en annan riktning.

I lördags drog vi viltspår som vi sedan gick på söndagen vilket var en uppskattad aktivitet bland hundarna. Vi hade sällskap av Anders och Lina två av våra blivande valpägare samt av Liv med strävhåret Bosse. Återigen måste jag skriva att Bosse är en hund i min smak, en mentalt mycket stark och stabil hund som har en hög motivation till arbete. Jag följde med då han gick sitt spår och det var verkligen en klockren spårning i lagom tempo även om vi får se upp med att hans arbetsvilja inte leder till att han ökar farten för mycket.

Det är en lyx för att ha en extra tik som hjälper till med både skötsel och fostran av valpkullarna

Ännu är det inte badtemperatur för mig…men lagom motionstemperatur för hundarna

Nu hoppas vi på lite värme så att valparna kan få komma ut och uppleva världen utanför valphagen och köket.

Det här inlägget postades i Avel. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *