Påsk och vårvärme

Fantastiskt skidföre med ca 2 dm kallsnö ovanpå en hård botten gjorde att vi i år kunde åka långa fina turer utan att vara hänvisade till skoterspår. 

Efter nio dagars långledigt över påsken som vi tillbringade i vår skogsstuga i Härjedalsskogarna är vi tillbaka igen. Tack vare hjälp av skotertransport och arbetsamma hundar kunde vi trots min knäskada göra långa fina turer på de höglänta och flacka myrmarkerna. Återigen fick vi uppleva en påskledighet med dag efter dag med strålande väder vilket gjorde att vi tog med både lunchfika och middagsmat och tillbringade hela dagar ute. Fram till Skärtorsdagen var det minusgrader runt – 10-13 nattetid vilket bibehöll fin kvalitet på föret hela dagarna trots tvåsiffriga plusgrader dagtid. Påskafton var den sista dagen med före som höll fint in på eftermiddagen och vi gjorde en otroligt fin tur över områden med stora öppna myrar och riktig gammal kölskog med uråldriga silverträd där jag inte varit på många år. Uppe på de högsta punkterna som ligger runt 640 m är det fin utsikt mot fjällen västerut.

Det ser verkligen lovande ut för kommande jaktsäsong vad det gäller både ripa och skogsfågel och om det inte blir en kall och regnig försommar utan mygg och knott kan vi troligen se fram emot en fantastisk höstjakt. Med allt krångel kring jakt på statlig fjällmark är skogsjakten på dessa marker något vi är otroligt glada för och väldigt rädda om. Till kommande höst har vi förhoppningsvis även fått tillgång på mark som jag jagat på för många år sedan och som ligger i bältet med torra åsar beklädda med gammal kölskog genombruten av myrar. Marker som då erbjöd god tillgång på både ripa och skogsfågel och där hundarna då vi nu passerade på skidor markerade både vältrampade spelplatser samt både ripor och skogsfågel som vi fick se lätta och flyga vidare. Vi hade även turen att en morgon få se två tuppar spela och fightas men tyvärr fanns inte möjlighet att få dem på bild då vi fick vara helt stilla för att inte störa skådespelet.

ChaChas dräktighet är nu inne på slutspurten och hon ser ut som en riktig ”rullsylta”. Vi kommer nu att tillbringa de sista veckorna i lugn och ro på hemmaplan med motion i form av lugna promenader på snöfri mark. Trots tvåsiffriga varmgrader och betydligt mindre mängd snö än i Härjedalen kunde jag och Aras ta en fin tur på 8 km uppe i skogen på de högre slingorna. Visserligen med lite ”vattenskidåkning”, hopp över liten bäck och av och till åkning på smal snösträng men trots allt åkbart. Även här uppe ser det ut att finnas en bra grund av skogfågel att bygga vidare på, Aras stoppade i stång 5 ggr under skidturen för ett orrpar, två tuppar och tre tjäderhönor.

Nu ser vi tillsammans med våra valpspekulanter med spänning fram emot när vi skall få reda på vad som döljer sig i ChaChas trinda mage och kryssar fingrarna att allt skall gå bra.

Med hopp inför hösten..

Oändliga vidsträckt myrmark, härlig att skida över på vintern men betydligt kämpigare att färdas över på hösten.

Tid att njuta för såväl oss själva som hundarna, sol och långa dagar ute med middag på en barfläck. 

Motburen transport hem för både två och fyrbenta

Det här inlägget postades i Livet i vardagen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *