Förlorade jaktdagar och snart en resa till Finland

Jisses vad jag hellre vill ha vara här än nedbäddad i en säng fullproppad med en mix av Alvedon och Ipren samt vinden och regnet piskande mot fönstret…

Efter två fina strålande dagar då jag själv legat nedbäddad med min ANDRA influensa inom två månaders tid har nu vädret slagit om till hård vind och…REGN. Det känns riktigt uselt att inte bara förlora jaktdagar pga att jag är uppstyrd av praktikperiod på sjukhuset och dåligt väder utan också av ett immunförsvar som inte gör sitt jobb.

Nu ser vi fram emot ett gäng som dess i maj. Mara har redan sökt platsen som ”nanny” även för denna kull.

Lite glädjande dock att ChaCha håller sin ”tidtabell” och i fredags startade att löpa. Hon är lite lurig att se det på under de första 4-5 dagarna då hon blöder lite och det är därför lätt att missa och därmed göra fel i tidsberäkningen för parning. Mina enkelspåriga och ärliga hanhundar är dock snälla nog att tydligt visa att NU har löpen startat genom att upprepade gånger putta henne i rumpan och se fåniga ut. Denna gång kommer jag köra efter ”naturmetoden” att lita till mina egna ”reagenser” på hemmaplan istället för något blodtest som kommer bort på posten och sedan är inaktuellt när det analyseras. Vid alla andra parningar har jag gjort så och ingen av dessa har misslyckats.

Som det ser ut nu kommer jag att åka över till Finland om ca 1 1/2 vecka då ChaCha har varit i löp ca 14 dagar. Sedan får vi hoppas att tycke uppstår mellan ChaCha och Usvas kullbror Ura och att det sedan föds nya små fjällvittror i början av maj månad. Jag kryssar också fingrarna att kombinationen av generna mellan ChaCha och Ura ska leda till samma fina resultat som i kullen med kullbror Usva. Genomgående har hundarna i kullen fått en inre trygghet som gör att de hanterar plötsliga förändringar och nya situationer utan problem. De har också fått en hög vattenpassion och stor vilja att apportera två egenskaper som jag utöver en stadig mentalitet tycker kännetecknar vorstehrasen. De som fått jaga har också uppvisat tidig mognad i att hantera fågel samt stor vilja att spåra.

Till sista är jag mycket lycklig lottad som har fått så många valpspekulanter i närområdet och som vi dessutom har fått möjlighet att lära känna under aktiviteter med jakt och drag tillsammans med våra hundar. Ett ypperligt tillfälle även för dem att kunna få en bild av de egenskaper våra hundar har och om det är det som de söker hos en blivande familjemedlem och jakthund. Ett stort TACK till mina valpspekulanter Anders och Lina i Kall som vid mina ”sjukperioder” har hämtat våra hundar och motionerat dem med drag på skidor då matmor har legat nedbäddad.

Det här inlägget postades i Avel. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *