Ofrivilligt lugnt, testpilot och inomhusaktiviteter

cimg8621-702x1024

Mäta, mäta, många mått blir det innan vi får hem den första testdressen. Det ska bli otroligt spännande att få bara med att ta fram en funktionell dress. 

Just nu är det inte så mycket som händer både pga att den fina vinter vi haft från början av november har töat ihop till is och för att jag själv dragit på mig ett ordentligt virus. Om jag varit frisk hade det fungerat utmärkt att jogga med hundarna på sele och lina då alla skoter- och skidspår är knallhårda men tyvärr skulle jag inte trots draghjälp orka uppför första backen just nu. Hundarna får därför en viloperiod till jag orkar stå på benen ordentligt igen. Gott om snö är det fortsatt uppe i skogen så bara det kommer ca 1 dm mjukt ovanpå så blir det fint skidföre igen. Kanske den här mildperioden också kan skapa bra före till fjälls så att vi äntligen kan komma ut på någon jakttur till innan nyår.

Aras har skaffat sig ett jobb för flocken då han ska vara testpilot åt ett företag som designar och syr dressar till hundar, mer info kommer då vi fått en dress uppsydd. Som det ser ut nu så finns det i mina ögon ingen riktigt bra dress för arbetande hundar med kort päls. De som finns på marknaden är framtagna för korthåriga slädhundar som springer på preparerade spår eller som promenaddressar till små sällskapshundar. Det finns visserligen företag som marknadsför sig som tillverkare av friluftskläder för hundar som ska tåla tuffa tag men i praktiken har jag inte hittat något som fungerar tillfredsställande för arbete under många timmar i låga temperaturer och djupsnö. Vanligen blir det isbildning i muddarna runt benen och i värsta fall trycker det också in snö som tinar och lägger sig som en kaka mellan framben, under magen och mellan bakbenen. Materialet och sömmar är ofta inte tillräckligt slitstarka och ibland är tyget i dressarna helt klart inte gjort för kallt klimat då hela dressen blir styv runt- 20 grader. För några år sedan designade jag en ull-overall som var tänkt att användas som ”pyjamas” för hundarna vid vintertältning. Den har fungerat utmärkt till det den var tänkt, hundarna håller sig varma och med förstärkning av en sovsäck/jervensäck sover de gott även då tempen har legat under -35 grader. Ull-dressen är även funktionell som extra päls vid längre promenader eller skidturer då tempen ligger på -25 grader och därunder, vid högre temperatur eller hårdare arbete är den på tok för varm. Jag ser därför fram emot att vara med och ta fram en dress som kommer att passa behovet för mina hundar under våra vinteräventyr.

Då jag själv sedan en vecka tillbaka inte klarar några längre uteaktiviteter med mina hundar så har jag fått vara kreativ inomhus istället. Jag har plockat fram balansplattorna som Mara har använt under sin rehab och även tränat av och till på efter det. För de vuxna hundarna som tränat tidigare var det ingen konst att att aktivera de små lednära musklerna och hitta tillbaka till balansen. Den som var duktigast var givetvis Mara som också är den som tränat mest av dem. Aras däremot fick mig att inse hur svårt det faktiskt är första gångerna de kommer i kontakt med ett instabilt underlag. Det blir ju heller inte lättare då han är en gänglig tonåring med dålig kroppskontroll och jag fick också tydligt se att framändan inte vet vad bakändan gör..Många gånger luras man att tro att hundarna har fantastisk balans och koordination då de flyger fram i terrängen och studsar över stock och sten utan att göra kullerbyttor. Men prova att låta dem gå sakta, sakta skritt över en stock eller ännu hellre hålla balansen på ett instabilt underlag så får ni se hur mycket av intrycket som egentligen satt i farten. Fördelen med att regelbundet träna balans- och koordinationsövningar med hundarna är att de övar upp ”kontakten”(e.g. proprioceptiva systemet och neuromuskulära funktionen)med de små och lednära musklerna och på så sätt minskar skaderisken då de är i arbete. Ett enkelt sätt att få en liten dos träning är att under promenaden lägga in pass på 5-10 min då hunden får gå i sakta, sakta skritt i ojämn terräng. Det motsvara inte träning på instabilt underlag som kan lägesförändra i alla riktningar men det är en bra grund.

cimg8614-627x1024

Viktigt att träna korta pass då hunden är ovan och även ung. Ett tydligt tecken på trötthet kan vara att de sätter sig ner upprepade gånger under övningen. Eller är de som Aras som snabbt räknade ut att det var lättare att sitta än att stå då det gungade under tassarna..

cimg8619-689x1024

Att stå på balansplattorna är en utmaning för Aras och en simpel övning för Mara. För hennes del ökar jag svårighetsgraden genom att lyfta en tass i taget och få henne att göra viktförskjutning från sida till sida genom att locka henne med en godis. Sitt-fint och squats för hundar behärskar hon också till fullo på balansplattan – dit är de lång väg för Aras…

cimg8593-1024x768

Lite styrketräning för nacke och rygg har det också blivit med bärande av min rävdummy på 4 1/2 kg. Den här övningen är Aras riktigt duktig på, han tar rejäla grepp mitt på dummyn vilket gör att han varken får problem att bära eller hålla under längre tid. 

Det här inlägget postades i Livet i vardagen, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *