En liten summering av hösten så långt

img_0324-2

Det har inte blivit någon uppdatering av bloggen sedan jaktstarten då jag mestadels har vistas i får stuga långt från allt Wifi och sedan helt enkelt prioriterat att njuta av jakten tillsammans med hundarna. En liten summering så här långt är att vi har betydligt bättre tillgång på både ripa, orre men även tjäder i år än vi haft de senaste 3 åren på våra skogsmarker. Vi har funnit flera rip- och orrkullar på de högre myrmarkerna och någon tjäderkull nere i myr- och skogsmarkerna. Det har med andra ord varit riktigt roligt att jaga på skogen i år och bra uppträning för mig att trampa styrka i vadmuskel och fot. Aras har inte fått starta sin jaktliga bana ännu mer än med spontana kontakter då vi varit på skogspromenader runt stugan. Jag har därför bara jagat över hundar med erfarenhet i år vilket är rätt avkopplande, nästa år väntar både spänningen och utmaningen med en unghund. Mara har klarat av långa jaktdagar i både skog och på fjäll men får precis som Storm extra vilodagar för att inte överbelastas. ChaCha är numera klippan i flocken och jobbar på med samma envishet som sin mor Bris gjorde, hon har utvecklat sin skicklighet i fågelhantering så att hon numera går att jämföra med både Freja och Bris. Under  de två dagarna med guidningen till fjälls i helgen gjorde hon ett ”hästjobb” som ensamhund då jag inte hade fler hundar att gå med. Mara hade skurit upp en trampdyna riktigt styggt och Storm var stel i ett bakben efter vinglande på hala stenar under jakt i skogen. Vädret har överlag varit över förväntan, en lång och varm höst som med några undantagsdagar med regn och dimma. Vi har i slutet av september också hunnit med några jaktdagar i Härjedalsfjällen, dagar som bjöd på långa promenader och vissa områden med bra tillgång på ripa. Under premiärveckan i skogen, första guidningen på fjäll samt dagarna i Härjedalsfjällen har jag haft sällskap av Peter(ägare av Unna kullsyskon till Aras) och Hunse (Dansk hönsehund). Jag har då fått chansen att träffa Unna även om varken hon eller Aras varit med ut på jakt ännu vilket har varit intressant då det är en tid då de unga hundarna utvecklas mycket. Så här långt är jag nöjd, Unna är en ung dam med fart men som ändå har förmåga att kunna koppla av, hon kommer dessutom få fantastiskt fina förutsättningar att utvecklas till jakthund. Peter har både god styrning på henne och erfarenhet av av att jaga i framförallt skog men också på fjäll samt inte minst tillgång till fina skogsmarker på nära håll. Inte att förglömma att husse också har både envishet och förmåga att gå långa sträckor för att finna fågel vilket jag sett då vi kamperat ihop på både skog och fjäll. Hunse är min första och enda erfarenhet av Dansk Hönsehund, inte vet jag om alla ”danskar” är som henne men hon är vart fall en riktig liten jaktmaskin.

Jag har också startat ChaCha en dag på skogprov i Orsa. Tyvärr var inte fåglarna tillräckligt samarbetsvilliga tredje helgen i september för att vi skulle få till ett godkänt fågelarbete. ChaCha gjorde verkligen vad hon kunde och jobbade fint på löpor med en snabb domare och skytt i släptåg men orrarna lättade på retsamt för långt håll. När kl. var sex på kvällen frågade domaren om vi ville ha ännu lite mer släpptid men då tyckte jag att det var nog och vi avslutade dagen med en god kritik men inget pris.

Kritik Fält; ChaCha går i hög fart, stor vidd, utmärkt reviering och förarkontakt. Jobbar mycket bra hela släppet. Fågel lättar i sökområdet. Står stramt, frisk avance, går på löpa i mycket bra tempo men orre lättar längre fram. Tyvärr får vi inte till någon jaktbar situation. Jobbar på starkt hela dagen, förs mycket bra.

Domare ;Malmqvist Roger

Dagen därpå drog jag ChaCha efter ett släpp då hon var röd i en tass som hon slickat på hela natten och som såg ut att besvära henne. Hon var också anmäld till fjällprov första helgen i september men då hade hon inte slutat löpa. Något mer prov tror jag inte att det blir för oss i höst utan vi fortsätter nog att jaga fram till min nästa fotoperation i december och kommer igen för prov till nästa säsong. Jag har självklart haft med kameran under höstens jakt även om det inte blir lika många bilder som då jag tränar hundar eller gör fjällturer. När jag redigerat och plockat ut några vettiga blir det ett album på facebooksidan för den som är intresserad av att ta del av vår höst i  bild.

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *