Kullträff

DSC_0858 (1)

Från vänster: Patrik med Niak, Peter med Unna, Anna-Karin med Reisa, Aras, Charlotta med Darju, Jarkko och Tielma inte med på bilden då de tyvärr hann åka innan gruppbilden togs)

Igår kväll kom vi hem efter två dagar på kullträff i Arjeplog. Det var fantastiskt kul att få möjlighet att se sex av åtta valpar från ChaChas kull som föddes i slutet av mars i år. Valparna hade nu växt upp till unghundar men de är fortsatt väldigt unga och hinner utvecklas mycket innan de blivit färdiga vuxna hundar. Hittills är jag nöjd med det jag ser, alla är väldigt jämna exteriört med rejäl benstomme och fint formade både tik och hanhundshuvuden. I mina ögon ser de också bra ut med vinklar och bröstkorg men det får en utställningsdomare på sikt ge sin kritik på. Mentalt kan jag i alla fall avgöra att de är väldigt öppna, tillgängliga, nyfikna och sociala, de möter både människor och andra hundar med glatt sinne. Alla hade också en fin förmåga att kunna koncentrera sig på sin uppgift trots ung ålder på 4 1/2 månad och störningen med andra hundar. Den som skiljer sig lite från sina kullsyskon är min egen Aras, han har inte utvecklat samma fina muskulatur ännu utan upplevs lite yngre och gängligare i kroppen. Troligen har det med att göra att han fick hållas passiv i nästan 4 veckor i väntan på att hans tå skulle läka och det har trots allt inte gått så många veckor sedan han fick återgå till normal fysisk aktivitet. Jag är mycket nöjd med alla ägare till unghundarna då alla har fin kontakt med sin hund, tar väl hand om den och har en hög ambition att lyckas att forma den till en fungerande jakthund. Beroende på ägarnas tidigare erfarenhet av både jakt och dressyr av stående fågelhundar hade unghundarna kommit olika långt. Efter två dagar hos Mattias Westerlund på Hundskolanvision hade dock alla ett fint sitt, början till stadga och uppvisat ett lugn vid första korta fågelkontakt. Alla hundarna uppvisade redan från början stort intresse för att gripa och bära och efter lite finputs med avlämning kommer det att bli fungerande apportörer av alla. Själv känner jag att jag fick en nytändning och lite aha-upplevelser, det var längesedan jag gick kurs och det är nyttigt att få andra ögon som ser på hur man jobbar med sina hundar. Jag kommer både att lägga om lite i min fortsatta utbildning av min egen Aras samt lägga nytt krut på att försöka putsa till det sista för att ChaCha ska kunna nå de högsta valörerna på jaktprov.

Under båda dagarna hade jag korta inlägg inom friskvård för hundar, träning , utfodring och praktiskt moment med stretching. Unga hundar ska inte stretchas då de inte är färdigutvecklade och bla kan ha lite slappa ligament så det handlade mer om att prova att utföra rörelserna samt hantera sin hund. Stretchövningarna fyller ju också funktionen att du lär dig din hunds normala rörelseomfång och därmed kan upptäcka avvikelser många gånger före hunden uppvisar hälta. Att regelbundet massera sin hund gör också att man blir medveten om hur dess muskulatur känns och också kan upptäcka asymmetri i ett tidigt stadium. I tillägg är ju massage ypperligt för att muskulaturen ska återhämta sig snabbare efter arbete samt ger även en mental avslappning för både hund och människa.

Till sist ett JÄTTE TACK till alla ägare till unghundarna från kullen för att ni tar så väl hand om era hundar, åkt över en stor del av Sverige för att vi ska kunna mötas på träff och kurs tillsammans samt en härlig stämning och goda skratt.

Den här gången stod jag inte själv bakom kameran då jag prioriterade att se på de övriga unghundarna i kullen samt själv delta på kursen. På kvällen då jag tänkte passa på att fota öste regnet ner. Tack Thomas för lånet av foton.

DSC_0767 (2)

Jarkko och Tielma som precis som sina kullsyskon visade att hon är en glad lustapportör vilket är en god grund för en framtida säker apport.

DSC_0826 (1)

Mara och ChaCha fick hjälpa mig under förevisning av de praktiska delarna med stretching och balans- koordinationsövningar på balansplatta.

Det här inlägget postades i Hundträning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *