Sommar, sommar

CIMG8236 (2)

Det behövs bara några dagar med hygglig natt- och dagstemperatur för att det ska gå att simma ett rejält pass i våran lilla badtjärn.

Min sjukskrivning börjar äntligen gå mot sitt slut och jag har nu kommit så långt att mina hundar kan vara en aktiv del i min rehabilitering. Hittills har den gemensamma motionen mest bestått av mountainbike i terräng med hundarna omväxlande lösa och på drag samt simträning i ”badtjärnen” som mestadels haft hygglig vattentemperatur. Jag har också börjat kunna gå allt längre sträckor så nu känns det inte ouppnåeligt att komma ut i skogen och eventuellt på fjället vid jaktpremiären.

Det känns lite ovant att ha en valp i huset att fostra och träna igen, det är ju sex år sedan sist då Mara 6 år är den ”yngsta” av mina andra hundar. ChaCha som för ett år sedan återvände på heltid till oss har ju inte växt upp här. Aras liknar väldigt mycket sin mor ChaCha inte bara till färg och kroppskonstitution utan också mentalt. Han har samma härliga inre lugn som sin mor men även hennes envishet, bytesmedvetenhet, vilja att bära och sedan hoppas jag att han också ska ha hennes jaktlust och fågelhantering – då är jag nöjd! Hittills har ”Jaktlusten” bara bevisats i 3 fina dråp på trastbarn som hoppat ur boet innan det kunde flyga…han har dock levererat dem snyggt då jag visslat till. Fortsatt är Aras ung och mycket hinner hända än men som det ser ut nu så verkar det som att han har den viktigaste biten för mig, dvs en balanserad mentalitet. Han har en mycket bra förmåga att sitta lugnt och vänta på sin tur då jag låter honom vara med vid träning av de andra hundarna och sedan fokusera på sin egen uppgift. Han är lugn då han lämnas i buren/hundgården, piper och skriker inte och tuggar aldrig sönder bädden i stress. Vid möte med nya hundar och människor är han nyfiken, öppen och social samt om han reagerar på något nytt och okänt är han snabbt framme och undersöker på egen hand utan stöd från mig. Nu innan jaktlusten har vaknat på riktigt är det lätt att lära in det grundläggande i dressyren. Det vi pysslat med hittills är hit, stanna, vänta vid dörren/bilen, lite vattenvana samt lekapport. Aras har ett stort intresse att bära, då vi är ute och går plockar han gärna upp rejäla grenar och bär omkring på. Inne har jag tränat in att plocka upp olika föremål och ge mig samt lite lekapport, det enda jag egentligen gör då är att förstärka hans egen lust att bära och samarbeta. Han har även fått bära och hämta apportvilt(mås och and) då jag tränat de vuxna hundarna och det gör han med glädje. Så länge han inte hittar på några dumheter så får han fortsätta med det men om ca 1 månad kommer jag att börja med lydnadsapport för att få en säker apport i framtiden.

Valparna som flyttat hemifrån verkar enligt de rapporter jag får fungera väl i sina familjer. Nu är det heller inte länge innan jag får se 80% av dem i Arjeplog på vår kullträff hos Mattias Westerlund i början av augusti, jag ser verkligen fram emot det.

De vuxna hundarna har jag hunnit med 2 vatten/spår träningar med och sedan 1 gång med sökapport i störande miljö(myrmark med vass nära älven med pipisar och änder flaxande runt). Jag tänkte hinna med 2 ggr till innan vi kör ett prov i början av augusti så att det sedan finns möjlighet att starta åtminstone ChaCha på något prov till hösten. I övrigt kommer de att få hjälpa mig att komma i form inför jaktsäsongen så att vi kan börja med små turer främst i skogen.

IMG_0080 (2)

Den här sommaren har varit betydligt bättre än förra året och vattentemperaturen är riktigt bra. Då jag själv tycker det är lite för kallt går jag efter kanten på tjärnen och låter hundarna på egen hand följa mig simmande i vattnet. Praktiskt då man inte har tillgång till båt.

CIMG8199 (2)

Aras är riktigt vattenglad och gärna ut själv och plaskar runt. Han har också simmat någon kort bit då han följt de andra hundarna. Tyvärr har vattnet i älven inte varit så varmt men förhoppningsvis ska det bli några bra dagar i augusti också att han hinner komma igång med simmandet ordentligt. 

CIMG8184 (2)

 

Den här sommaren har jag cyklat mountainbike betydligt mer än jag vanligen gör. Cykling efter stigar, gamla körvägar och vinterleder över myrmark ger både mig och hundarna fin träning

CIMG8210 (2)

”Äpplet faller väldigt nära päronträdet”, det blir spännande att se hur mycket av den jaktliga biten som nedärvts

IMG_0100 (2)

I vart fall en glad spontanapportör!

IMG_0094 (2)

Även om längtan finns till hösten är det rätt skönt med några sommardagar. Gå ut och koka kaffe är både trevligt och ger en bra vana för valpen att ligga lugnt och vila, en viktig del inför kommande jaktsäsonger.  

Det här inlägget postades i Livet i vardagen, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *