Nu har de börjat åka…

IMG_9869 (1024x683)

Veterinärbesiktning på Veterinärkliniken Åredalen

I tisdags blev valparna 8 veckor och det var tid för besiktning, chippning och vaccination. Alla valparna gick igenom veterinärkontrollen utan anmärkning vilket var skönt då alla var bokade. Den här gången besiktade jag dem hos nystartade Veterinärkliniken Åredalen i Duved, en liten men mycket trevlig klinik med personligt bemötande. Till hjälp hade jag Tuomas som kom för att hämta sin parningsvalp samt Ann-Karin nybliven ägare till tiken Reisa. Efter en natts grubblande hade jag också fördelat namnen till hanhundarna så att de nu med chippningen fick sin identitet. Det är som sagt med blandade känslor som man skickar iväg de små ut i stora världen då jag följt dem hela vägen från små sparkande pingisbollar i ChaChas mage. Jag är dock mycket nöjd med våra valpköpare och är övertygad om att de kommer att ge sin hund ett tryggt hem och möjlighet att utvecklas till jakthund.

Det är redan inplanerat en första träff i augusti då valparna har hunnit bli 5 månader. Träffen är förlagd till Arjeplog hos Mattias Westerlund, Hundskolan vision. Huvudfokuset under de här dagarna kommer att ligga på att var och en ska få målbilden klar för sig samt få verktyg för att med den egna hunden nå fram till en fungerande jakthund. I tillägg kommer jag att föreläsa om fodring, fysträning av unghundar och jakthundar samt hålla en praktisk del om massage och stretching av hund för hemmabruk. Det ska bli otroligt spännande att få se flertalet av dem eftersom det hinner hända mycket mellan 2-5 månader. Så här långt ser allt bra ut alla valpar verkar lugna, trygga och öppna sedan får tiden utvisa hur de blir. Det har i vart fall kommit positiva rapporter från de valpar som rest om att de snabbt funnit sig tillrätta.

IMG_9835 (1024x683)bus 1

Lek som en del i fostran av valparna är något som både Mara och ChaCha lagt mycket tid på. Det här är andra kullen som Mara är nanny åt, hon är en otrolig tillgång i huset.

CIMG8123 (1024x768)Bris och ChaCha

Båda tikarna har också fortsatt med att gemensamt tvätta och sova tillsammans med valparna. ChaCha har i mina ögon varit en exemplarisk tik att ta hand om sin kull, identisk med sin mor Bris som ägnade lika mycket tid och omsorg åt den kull som ChaCha själv tillhörde. 

IMG_9842 (1024x683)

Jag tröttnar aldrig på att sitta och iaktta interaktionen mellan vuxna hundar, vuxna hundar och valpar.

IMG_9875 (1024x683)

Valparna tog det med ro på kliniken och innan vi var klara låg alla och sov.

En liten förklaring till namnen och presentation av valparna:

IMG_9861 (1024x683)

Reisa = Reisanationalpark, älven Reisa, Reisadalen i Troms fylke på gränsen till Finland. Har flyttat till Anna-Karin och Stefan i Duved

IMG_9886 (1024x683)

Tielma = en av topparna i Sarek nationalpark flyttar till Camilla och Jarkko i Haparanda till helgen.

IMG_9789 (1024x683)

Unna = Unna Vistasvaggi, dalgång norr om Nikkaloukta, Mormorsmor Frejas gjorde sin första fjälltur med övernattning i den dalgången. Har idag flyttat till Peter och Belinda i Hofors

IMG_9750 (1024x683)

Niak(ljusa valpen längst fram i bild) = en av topparna i Sarek nationalpark kommer antingen att stanna hos oss eller flytta till Patrik i Ockelbo.

IMG_9894 (1024x683)

Corras = en topp norr om Virvatnet dit jag gjort flera turer från både Norsk och Svensk       sida och som bär på många minnen tillsammans med mormor Bris. Bris en hund som alltid kommer att ha en särskild plats i mitt hjärta och för alltid kommer att saknas mig. Corras flyttar till Jeanette i Malå.

IMG_9743 (1024x683)

Aras = topp i Padjelanta nationalpark kommer antingen att stanna hos oss eller flytta till Patrik i Ockelbo

IMG_9852 (1024x683)

Rago = Ragonationalpark, Nordlandfylke gränsar till Padjelantanationalpark på Svensk sida. Parningsvalp som flyttat till hem till familjen Kauppinen och pappa Usva i Kempele.

IMG_9892 (1024x683)

Darju = Topp i Kesivarre ödemarksområde finskalappland, nordvästra delen ”finska armen”. Flyttar i helgen till Charlotta och Thomas utanför Umeå

Det här inlägget postades i Avel. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *