Snart flyttar de…

IMG_9797 (1024x683)

Vi har haft kalla nätter men fina och soliga dagar, i eftermiddag slog det tyvärr om till kyligare temperatur och småregn.

Oj så fort tiden har gått, till veckan är det dags för en sista avmaskning, veterinärbesiktning och sedan börjar de lämna oss en efter en. Tuomas (hanhundsägaren) åker med bil hela långa vägen från Kempele och kommer ner på måndag för att välja valp inför chippningen på tisdag. En annan långväga valpköpare är Camilla och Jarkko i Haparanda som kommer om lite drygt en vecka för att hämta sin Tielma. Som tur är har jag hjälp av Helen och även Anna-Karin från Duved som är blivande ägare till Reisa med bilkörning och veterinärbesiktning då jag själv fortsatt har foten i något som ser ut som en stadig variant av moon-boots.

Det har varit kalla nätter med minusgrader så vi har fått sätta på värmen i hundhuset då vi släpper ut valparna som tillbringar kvällar och nätter inomhus på morgonen. Jag har gjort en inhägnad på en del av gården i tillägg till hundgården för att de ska få mer utrymme samt kuperad terräng(vi har ”naturtomt”) att röra sig i så att de både får utlopp för sitt ökade rörelsebehov samt träna balans och koordination. I tillägg ”stapplar” jag lite korta turer efter åkerkanten och i den intill liggande skogsdungen för att de ska få prova ny miljö och terräng. Det är en jämn kull som möter livet med nyfikenhet och glädje och det är bara mycket små drag i deras personlighet som skiljer dem åt. Just pga av att det har vi själva ännu inte bestämt vilken av hanhundarna som ska stanna hos oss trots att jag sett dem i stort sett varje dag sedan födseln. Idag har har jag börjat blanda ut valpfodret med juniorfoder för att de ska få en gradvis övergång till de flyttar i veckan. Juniorfodret är inte lika energitätt som valpfodret för att undvika alltför snabb tillväxt hos storvuxna raser som vorsteh tillhör samt har en annan balans mellan kalcium och fosfor än ett vuxenfodret. Det är anpassat att stå på från 8 veckors ålder och jag brukar rekommendera att man fortsätter med det upp till minst 12 gärna 15 månaders ålder. Mjölkbaren har nu obönhörligen stängt och tvättkorgstaxin har slutat gå så nu får valparna ta sig upp för den korta trappen in på egna ben och livnära sig på torrfoder och små mängder köttfoder(fryst helfoder med normal fetthalt)4 ggr/dag. Slutligen har vi också bestämt var vår sista hanhund ska flytta, han kommer att ha sitt nya hem hos Patrik i Ockelbo.

IMG_9718 (1024x683)

Valparna är ute större delen av dagarna men alltid i sällskap med Mara och ChaCha så att de också får fostran och lär sig ”vett och etikett”. Båda tikarna har lagt en god grund för vidare fostran i nya hem.

CIMG8109 (1024x768)

På kvällar, nätter och en stund efter frukost och rastning har vi dem inne för att de ska vara fortsatt bra socialiserade och bibehålla vanan av alla ”hemmaljud”. 

IMG_9750 (1024x683)

Det här året har jag lite mer besvärligt att ta mig fram men lite kortare ”promenader” blir det trots allt för att ge vana av ny miljö och terräng samt att de blir vana att följa och hålla kontakten

IMG_9807 (1024x683)

Fortsatt utför Mara och ChaCha ”morgontvätt” av hela kullen men båda ägnar också mycket tid till att leka med dem.

IMG_9801 (1024x683)

Storm är så ”självklar” att han sällan behöver påminna valparna om att de ska be om audiens då de närmar sig honom. Vi är lyckligt förunnade att ha vuxna hundar som tar stor del i fostran av valparna. 

IMG_9791 (1024x683)

Fortsatt fantastiskt mycket att upptäcka och allt ska in i munnen…

Det här inlägget postades i Avel. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *