På den femte dagen

IMG_9403 (1024x637)

Så på den femte dagen släppte äntligen ChaCha in Mara i valplådan. Mara som har suttit stand-by sedan valpningen i tisdags men vackert fått ligga i bibabädden bredvid och bara se på dem. Fortsatt har hon inte fri tillgång till valparna utan ChaCha låter henne hjälpa till att tvätta dem och stanna i valplådan för en stund. Sedan när hon tycker det är nog blir Mara med en blick förvisad tillbaka till biabädden. Om ytterligare någon vecka kommer det nog att se annorlunda ut, troligen kommer de då helt och hållet att dela på skötsel och fostran av valparna. Storm ser fortsatt ut som att det kommit in något äckligt i huset då han kikar in över kanten på valplådan och drar sig snabbt tillbaka. Alla valparna växer så det knakar, utvecklar sina färdigheter i att ta sig fram i lådan samt ändrar färgen från vita till mer skimmelfärgade. Två av dem kommer dock att bli väldigt ljusa skimlar, troligen mer åt det vita hållet som det ser ut nu. ChaCha har sedan i förrgår börjat följa med på de kortare rastningarna på 20-25 minuter i långsamt tempo med de andra hundarna två gånger per dag och ser ut att må bra av det. Det går åt stora mängder energi för att producera mjölk åt alla åtta så hon får mat 4 ggr/dag. Valpfoder kombinerat med Royals högenergifoder, convalescensfoder som har extra hög smätbarhet, fiskolja samt små mängder okokt fryst köttfoder. ChaCha är fortsatt blank och fin i pälsen samt har inte ”fallit ur” så det ser ut som att kombinationer ger henne det hon behöver och tillräckligt med mjölk åt valparna.

Till min glädje går det fortsatt att åka skidor i närområdet så att jag har  möjlighet motionera de andra tre vuxna hundarna. Tyvärr har min ena fot börjat krackelera helt och hållet vilket gör att jogging på hårt underlag är helt att glömma. Temperaturen har legat lite väl högt men vädret här nere i skogslandet har varit helt ok att göra turer i, till fjälls däremot har det blåst ordentligt.

IMG_9414 (1024x683)

Arbetsfördelning – ChaCha matar och Mara har äntligen fått uppgiften att hjälpa till med tvättningen av de som ätit klart

CIMG7635 (1024x768)

Valparna äter, växer och utvecklas

CIMG7662 (1024x768)

Energikoncentrerat foder 4 ggr/dag med hög smältbarhet ser ut att täcka både valparnas och ChaChas behov

CIMG7652 (1024x768)

Det varma vädret har tagit hårt på snön men på de högre höjderna runt byn är det fortsatt mycket snö och fint före

CIMG7657 (1024x768)

Årets första fika på en barfläck, inte strålande sol men nästan sol och ingen vind

 

Det här inlägget postades i Livet i vardagen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *