valparna 14 dagar och en till kull på gång

CIMG7727 (1024x768)

I tisdags blev valparna 14 dagar och Mara har vid det här laget fått fullständig tillgång till passning och skötsel tillsammans med ChaCha. Det är intressant att se hur de både har ett ”teamwork”, ChaCha matar och samtidigt tvättar Mara samt att de också går lite i ”skift”. Efter att ChaCha har givit di kan hon kliva ur valplådan och lägga sig att vila för en stund och Mara ligger då kvar tvättar och vilar tillsammans med valparna. För två dagar sedan klippte vi klorna på alla åtta för första gången då vi såg att de börjat rispa ChaCha vid diande. I går hade flera av valparna börjat ”glipa” med ögonen och inom någon dag kommer alla att ha öppnat ögonen. De har också börjat ”komma upp” på benen från att tidigare legat på mage och ”kasat” sig fram i bädden vinglar de nu fram några ostadiga steg innan de tippar ikull. Nu kommer en tid som blir både roligare men betydligt jobbigare då matning och skötsel inte enbart kommer att ligga på tikarna längre. Våren har kommit långt här nere i dalen så när valparna har kommit igång att röra sig mer är det både snöfritt och torkat upp på gårdsplanen så att de kan vara ute korta stunder när vädret tillåter.

Ytterligare en kull med anknytning till kenneln är på gång. Det är Fjällvittans Måra (Atla-Birk kullen) som är dräktig med Armin II vom Hege-Haus som troligen kommer att valpa till helgen. Armin är ”mormorsfar” till våran valpkull då han ligger bakom ChaChas mor Bris och det är kombinationen av Armin-Freja linjerna som jag själv så gärna vill föra vidare i vår kull. Måra har många av de egenskaper jag värderade högt hos Freja och som nedärvdes i Atla bla en helt sagolik dresserbarhet och kontakt i kombination med en hög jaktlust. Jag jagade enbart på fjäll och i skog med Freja och Atla, båda uppvisade där tidig jaktmognad, mycket god förmåga att anpassa sig efter skiftningar i fåglarnas beteende efter säsong samt började rapportera spontant vid andra jaktsäsongen. Att kombinera Måra med Armin tror jag därför är en god idè, det är fantastiskt roligt för mig att Frejalinjerna i kombination med Arminblodet nu kommer att föras vidare i två kullar. Det kommer att bli mycket intressant för mig att följa valparna ur båda kombinationerna. Mer om parningen finns på Tess egen kennelsida (http://www.kenneltallyho.com) samt uppdateringar på facebooksida kennel Tallyho.

CIMG7758 (1024x768)

”teamwork” med matning och tvätt

 CIMG7762 (1024x768)

”skiftarbete” då Mara avlastar ChaCha som får vila, ovärderligt att ha två tikar som samarbetar så fint

CIMG7677 (1024x768)

snabb utveckling av de små, snart är det dags att byta ut valplådan och flytta ner valparna till inhägnaden i matrummet en våning ner

CIMG7773 (1024x768)

första kloklippningen, en nagelknipsare funkar utmärkt då klorna ännu är mjuka

11138140_571622419652658_2710212166622642797_n

Ännu en spännande kombination på väg Måra-Armin. Armin 12 år var fortsatt fertil och parningen skedde på naturligt sätt. 

Det här inlägget postades i Avel. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *