Planerad parning mars 2016

IMG_9182 (800x533)

Förr helgen var vi en tur till Finland för att träffa Kuksapirtin Usva(Stersmyras Cato af Polo, Berta vom Tatemeer), hanhunden som vi har tänkt ska bli pappa till vår kull med ChaCha(Teiens Jim, Fjällvittrans Bris) till våren. Jag försöker i de flesta fall åka och träffa tilltänkt hanhund då jag med egna ögon vill se och uppleva den viktigaste delen för mig, dvs hundens mentalitet vilket inte jaktprovsmeriterna beskriver. Det jag vill se är en stabil hund som lätt kan koppla av, lugnt och tyst gå i ”depå” och se andra hundar arbeta utan stress och ljud, vilja till samarbete i jakten samt öppen och social. Usva är en kraftfull hanhund som motsvarar min önskemål, arbetar med energi men har liksom ChaCha en mycket bra av och på knapp. Han ger ett mycket lugnt och balanserat intryck och såg trots bra vidd i söket ut att ha en fin kontakt med sin ägare Toumas som förde honom med mycket små medel på fältet.  Usva har 1:a pris i Ökl och enligt uppfödare Tapio som var med och visade Usva också liksom resten av kullen en hög apporteringsvilja även på hårvilt. Usva är bara visad en gång på utställning och fick då bedömningen Good vilket fram till årsskiftet räcker till för en godkänd avel. Efter första januari 2016 kommer det dock att krävas bedömningen Very Good för att parningen ska hamna på listan för godkända parningar i Sverige. Förhoppningsvis kommer Usva att visas på ännu en utställning och då få en bättre bedömning då han absolut har exteriör som skulle hålla för det, annars kommer jag ändå att genomföra parningen då han uppfyller mina önskemål med många liknande egenskaper som jag också har i ChaCha.

IMG_9162 (800x533)

Varför jag väljer att avla på ChaCha.

ChaCha besitter just de egenskaper jag värderar så högt och som slagit igenom också på övriga kullsyskon som jag sett både i hennes egen kull och hennes mor Bris kull. Förmågan att växla mellan luft och markvittring så att de preciserar fågeln istället för att bara stanna och visa att ”någonstans i terrängen framför oss” finns det fågel. Ett lugn i fågelsituationen som gör att de snabbt blir ”jaktkloka” och sällan sumpar bort fåglarna. Viljan till samarbete i jakten som både resulterar i spontan rapport och många skott tillfällen även sent ut på säsongen. En stabilitet i mentaliteten som gör att de fortsätter att arbeta trots att vissa dagar/år bjuder på mager tillgång av fågel men även snabbt kopplar av och vilar vid rast. Stabiliteten gör också att de blir väldigt anpassningsbara till nya situationer, platser och händelser. En social kompetens som gör att de sällan eller aldrig har problem att umgås med nya okända hundar eller människor. Det sistnämnda en mycket viktig del för mig som ofta är ute på ”luffen”. ChaCha är också en relativt lättdresserad hund vilket är bra då jag övertagit henne i vuxen ålder. Såklart är ChaCha ingen klon på Bris men hon har så många likheter med henne att jag inte tvekar att ta en kull på henne trots att hon idag inte har högre än ett 2;a pris ÖKL skog. Om hon inte har hunnit börja löpa kommer jag att starta henne på vinterprov i mitten av mars i Norrbotten då det ligger inom jakttid och det därför också fälls fågel. Då hopps jag att sista biten på lydnaden även sitter på prov så att vi slipper åka hem med andra pris pga fallapport. När jag släppte henne på fält i Finland fick jag bedömningen av Usvas uppfödare Tapio att hon absolut hade ett förstapris sök vilket var kul att höra då hon aldrig jagat på fält tidigare.

Om ChaCha löper med samma regelbundenhet som hon gjort hittills så kommer parningen troligen att ske under mitten-slutet av mars 2016.

Några bilder från vår dag i Finland

IMG_9201 (800x533)

IMG_9194 (800x533)

IMG_9203 (800x533)

IMG_9214 (800x533)

IMG_9184 (800x533)

Det här inlägget postades i Avel. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *