Norr om polcirkeln i pannlampans sken

CIMG6204 (600x800)

 

Storm agerar ”labbråtta” på löpbandet i vatten

Sedan senaste uppdateringen på bloggen har det skett en hel del. Sedan början av Oktober har jag och hundarna befunnit oss norr om Polcirkeln på en 6 månaders provanställning vid rehabavd. vid LapplandsDjurklinik i Gällivare. Det har varit långa och intensiva dagar som inte lämnat plats över för så mycket annat. Vi har nu kommit in i den riktigt mörka perioden och pannlampan kommer att ha en permanent plats på huvudet vid all uteaktivitet fram till ljuset (läs solen) vänder åter över horisonten om några månader.

Under större delen av september befann vi oss i Härjedalen där vi mestadels jagade i skog. Ripstammen verkar vara på gång att återhämta sig medan det fortsatt är lika glest mellan orre och tjäderkullarna. Kanske sköt jag mina sista fåglar för Atla som mot alla odds var med ännu en höst på korta jaktturer och gav mig några tillfällen att fälla både ripa och tjäder.

ChaCha är nu godkänd för avel då hon gick till ett 2:a pris i ÖKL som en av de två hundar som gick till pris på ordinarie skogsprovet i Älvdalen i slutet av september. I de sista skälvande minuterna av sitt andra släpp rapporterade hon löpa och hade sedan en fin löpavance på tjädertupp. Tyvärr blev det en fallapport på en orre som satt strax innan tuppen och som fälldes bredvid henne. ChaCha har gått från klarhet till klarhet under hösten och visade nu under förra helgen då jag var nere i Jämtland att hon i det närmaste är en komplett jakthund. På svåra ripor som samlat sig i flock fick vi ett flertal tillfällen att fälla för henne, hon apporterade varm fågel fint, hämtade igen en skadeskjuten ripa samt avslutade med en rapport som gav möjlighet till fällning. Vi har beslutat oss för att para ChaCha till våren och till helgen åker jag till Finland för att se på tilltänkt hanhund för kullen.

Mara har fått stått över all jakt under hösten och fått inrikta sig på rehabträning. Då jag anser att det är sista chansen för henne vill jag att hon ska vara så stark som möjligt för att det ska finnas en chans till att hon i vart fall delvis kan få vara jakthund igen. Troligen kommer hon inte att kunna gå i samma utsträckning som innan den sista skadan men om hon i alla fall kan fungera kortare jakter i skog och ev. på fjäll med fler vilodagar mellan så är det gott nog. Som det ser ut idag så är hon i full träning tillsammans med de andra hundarna med tillägg av två pass i veckan på löpbandet i vatten vilket hon klarar helt fint.

Om allt faller ut som planerat kommer jag efter helgen att skriva om den tilltänkta hanhunden för vår kull med ChaCha till våren.

IMG_2918 (800x533)CIMG6189 (800x600)

Atla som ännu en höst har följt mig i skogen och givit mig chans att fälla både tjäder och ripor

CIMG6132 (800x600)

Härliga dagar i skog och roligt att se att ripstammen börjar återhämta sig

IMG_9147 (800x533)

ChaCha som på kort tid visade att hon även behärskar skogsjakten och dessutom visat att hon besitter en värdefull egenskap i mina ögon dvs rapportering. 

IMG_9162 (800x533)2

 

Förra helgen i Jämtlandsfjällen bjöd på en dag snöfritt, andra dagen med vitt på marken och bra med skygga ripor i stor flockar.

Cha-cha – Medel

ChaCha som nu visat att hon i stort sett är en komplett jakthund. 

 

Det här inlägget postades i Livet i vardagen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *