Hundar i sorg och glädje

Mina två brorsbarn tillsammans med min första vorsteh Elit (på bilden 14 år) som gav dem både sällskap och glädje under sommarlov i Härjedalen.

Djur kan medverka till att öka barns sociala förmåga inom en mängd olika områden.Barn som har djur mognar fortare än andra barn, de har lättare att anpassa sig socialt och lättare för att uttrycka sig och få kontakt med andra människor. För både människor och djur är det viktigt att kunna avläsa kroppsspråk, så kallad icke-verbal kommunikation. Genom att umgås med djur tränas människor att lära sig tyda kroppsspråk och kroppssignaler som de sedan kan ha nytta av i relationen till människor. Studier visar att ungdomar som har mycket kontakt med djur har bättre självförtroende och visar större socialt ansvar än ungdomar som växer upp utan djur. Genom djurs närvaro kan det också vara lättare att klara av livskriser som dödsfall och skilsmässor. Ett djur kan även fungera som “medlare” mellan de olika medlemmarna i familjen.

Tjugo barn, 19 vuxna och 19 äldre personer fick under en intervju nämna de tio relationer som var allra viktigast för dem. Resultaten visade att 95 procent av barnen och 98 procent av de äldre tyckte att ett sällskapsdjur tillhörde de viktigaste relationerna, medan bara 36 procent av de vuxna uppgav ett djur.

Forskningen belyste också vilken roll djuret spelade för sin ägare. Barnen och de äldre personerna uppgav att djuren hade flera positiva roller för dem; 20 respektive 45 procent såg djur som ett sätt att lindra känslan av ensamhet och 45 procent av de äldre och 35 procent av barnen uppgav att djuret gav dem en känsla av pålitligt vänskapsförhållande. De vuxna uppgav att djur gav en möjlighet till omvårdnad. Den känslan delades av 70 procent av barnen och 65 procent av de äldre.

Senare forskare har hävdat att djuren är naturliga terapeuter, eftersom de inte värderar, de lyssnar, stödjer, visar empati och de avläser människans kroppsspråk och andra signaler.

Tack till mina tre hundar som finns vid min sida som ger mig oförbehållsam kärlek och ser till att jag är i aktivitet.

(hämtat från http://www.katter.nu/sallskapsdjurens-effekter-pa-manniska-och-samhalle/)

Det här inlägget postades i Livet i vardagen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *