Distansträff friskvård hund i Stockholm

Ännu klarar jag inte att varken ta in eller hantera det som hänt och skriver därför inget om det.David fick mig att trots allt att åka ned på tredje distansträffen på friskvårdskursen i Stockholm Den här gången blev det med tåg då jag inte kände att jag hade kapacitet att köra bil.

Det går ganska smidigt att ta sig till kursen med kollektiva färdmedel. Direkt tåg till Stockholms central från Östersund och sedan tunnelbana till Mörby centrum. Den här gången blev dock ganska rörigt och vi åkte först till Gävle där vi fick husrum över natten hos varma och gästvänliga familjen Lindman med Cha-Cha och Prada. Måndag morgon lyckades vi pricka riktiga rusningstiden på T-centralen och jag såg att tanken med Storms väskor fungerade. Jag hade packat dem ordentligt på bredden så att de skulle stå ut och hålla bort alla stressade människor med tom blick som försökte springa över oss båda. Mest orolig var jag på ditvägen eftersom Storm lägger sig ned på golvet även på de överfulla och packade vagnarna på t-banan. Risken att han blir trampad av de som står kring och över honom då de sista hysteriska människorna ska trycka sig in i vagnarna trots att nästa tåg kommer om tre minuter är ganska stor. Han klarade sig dock men jag fick vara ganska skarp för att nå fram genom hörlurar och tomma ”telefonblickar” hos mina ”medresenärer”. I vart fall tror jag att fler ”ihopknäppta” Stockholmare lyfte blicken och tilltalade en okänd än normalt då Storm med sina packväskor väckte nyfikenhet och beundran.

Elsa finner trygghet hos Storm då matte Jessica glömt buren hemma.

Från Mörby centrum fick vi hämtning av Jessica med lilla blandisen Elsa och som vi också delade rum med på vandrarhemmet. Elsa fann snabbt trygghet hos Storm och då hon blev lite mer varm i kläderna även provade att ”bossa” lite över på rummet.

På kursen tragglar vi vidare med anatomi, fysiologi och den här gången ytterligare praktiska övningar med stretching samt repetition på tidigare moment med både stretching och massage. Till nästa träff i februari måste greppen sitta betydligt bättre för mig än det gjorde den här gången så det blir till att öva och öva.

En egenskap jag värdesätter högt hos Storm är hans coolhet, Då jag stannar upp väljer han alltid att självmant lägga sig ned och vänta oavsett ny miljö. Storm har aldrig någonsin satt sin fot i en tunnelbana eller varit i sådan trängsel tidigare.

Eva Bergfast som pratade om mentalitet och mentalbeskrivning förra kursblocket fortsatte den här gången att prata om stress och stresshantering. Vi fick också praktiskt öva på att beskriva det vi såg och hitta olika sätt att plocka fram egenskaper hos kurshundarna.

Storm i rulltrappa för första gången.

Vi pratade också om hur olika miljöer kan skapa stress hos olika hundar och hur hundens mentala egenskaper ger förutsättningar att klara nya miljöer och miljöombyten. Ett stort och mycket aktuellt ämne både med hänsyn till rehabarbete och friskvård med hundar.

En trött mopsflicka i klassrummet som somnat mot bordet. Intressant att plocka fram vad som motiverar en mops till att utföra önskade aktiviteter.

Sista dagen hade vi en instruktör från utbildning av polishundar inne som pratade och visade praktiskt hur de jobbade med sina hundar samt föreläste om inlärning och motivation. Han gav bla ideer och inspiration till hur vi kunde jobba med att plocka fram motivation i olika hundar för att utföra de moment vi ville att de skulle utföra. Och efter att ha hållit i en bit brandslang har jag fått erfara vilken skillnad det är i kraft och motivation hos en brukshund som ska greppa något den gärna vill ha och våra fågelhundar…Vi fick också en kort inblick i olika inlärningsmetoder som var nya för mig bla klickerträning och shaping.

Storm har inget inlärt liggkommando utan för honom är det helt naturligt att lägga sig och invänta oavsett om det gäller apportarbete eller om matte går in i butiken och köper en pocketbok.

Ett platskommando, fot och stopp var de tre viktigast kommandona för polisens hundar, med andra ord inte stor skillnad på vad vi kräver av våra fågelhundar. En annan viktig del som han var inne och berörde var just den biten att hunden skulle ha en ”av och på knapp”, att kunna gå från aktivitet till passivitet på kort stund. Ett återkommande tema var just passivitets träning vilket olika hundar givetvis beroende på mentalitet behöver öva olika mycket. Precis som tidigare var jag mycket nöjd efter tre intensiva dagar och den här gången hade det också skingrat mina tankar och tvingat mig att för en stund släppa tankar och fokus på det som jag fortsatt inte orkar ta in.

Det här inlägget postades i kurser och utbildningar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *