Sommaraktiviteter

Hösten närmar sig med stormsteg…åtminstone har det de senaste dagarna varit lite höstkänning på morgonturen då vädret har skiftat och temperaturen sjunkit avsevärt. Än är det dock lite drygt en månad innan det är dags att börja låta hundarna springa helt fritt och troligen blir det ripinventering i någon form i början av augusti.

En bra aktivitet som går att utföra året runt är apporten, det är ju egentligen bara vår egen fantasi som sätter gränser hur aktiviteten kan se ut. Själv har jag inte haft tillgång till något vilt under sommaren så det har blivit träning med dummies.

I skogen ca 2 km ovanför där jag bor i Storuman finns det en liten skogstjärn där det under den varma perioden var helt ljummet vatten. Som vanligt då det gäller skogstjärnar kantas de av myrmark och är ”bottenlösa” dvs sumpig geggbotten. Både jag och hundarna har lärt oss att ”flyta ut” på mage då vi ska ut och simma.

Upp ur vattnet är inte helt enkelt framförallt inte med en apport i munnen…

Hanhundar kan visst göra två saker samtidigt..

Tekniken är att hänga sig på frambenen häva sig då den geggiga botten inte ger något stöd för frånskjut, en bra träning att hålla fast apporten och inte släppa. Faktiskt kan jag säga att mina hundar inte har för vana att släppa apporten föränn jag ber om den då de ser det som en viktig uppgift att hålla i den. Jag ska skriva lite längre fram hur jag tränar det när jag fått ordning på stativ till kameran så jag också  kan ta bilder.

Bris i väntan på sin landapport och Mara på väg tillbaka med sin vattenapport

Jag försöker som sagt variera apporterna så att hundarna får lite stimulans och har jag inte vilt att varierar med så får det bli övningarna. Här har Bris och Mara suttit med nere vid vattnet och jag har skjutit med startpistol och kastat två dummies. Jag har sedan sprungit ut på myren och kallat in dem samt slängt två dummies ut på myren. Sedan får de en i taget apportkommando för att springa tillbaka till tjärnen och simma ut för att hämta en dummies. När båda hundarna har kommit in med sina dummies får de springa på sök efter de två som ligger ute på myren.

Atla stannar och väntar in mig då jag kommit på efterkälken uppför berget.

Så till motion av hundar den här årstiden, jag har lärt mina hundar att på motionsturer så ska de vara på stigen eller strax bredvid och inte längre bort än ca 30-40 meter från mig. På så vis kan jag ha dem lösa då jag springer i skogen eftersom regeln säger att hundarna ska vara under kontroll som om de vore kopplade. Det innebär att jag ska kunna kalla in dem eller stoppa dem om det dyker upp människor, andra hundar, vilt eller annat som lockar. Till att börja med lär jag dem kommandot ”håll här” vilket innebär att de får röra sig fritt runt mig utan att gå bakom eller fot men inte ge sig av. Efter ett tag lär de sig att då matte drar på sig tightsen är det motion och inte jakt som gäller och behöver inget kommando längre för att hålla sig nära.

Ibland är det starka lockelser på sidan av stigen så det blir en bra träning för hundarna att inte ge sig iväg på allt som doftar intressant. Vi har bla en räv i omgivningen som var och varannan natt ”pissar in” området..

Vi springer dagligen i varierad terräng som ger både mig och hundarna allsidig motion och styrketräning. Våran hemmatur går över ett hygge upp över ett berg över myrmark och ner genom blockterräng både med och utan stig.

Myrmark ger starka ben…några turer över myren så behövs inget gym.

Dessutom ger det bonus i att man får reda på var hjortronen finns och hur långt det är kvar innan det går att börja plocka.

Blåbär plockar jag dagligen på kvällsturen, perfekt passivitetsövning för hundarna som får ligga still och vänta bland de väsnande trastarna.

Storm njuter av att rulla sig på myrmarken efter bad i tjärnen. Den lägre temperaturen de senaste veckorna gör att jag står över simmturen och springer runt tjärnen medan hundarna simmar över. Mara och Bris simmar runt och plockar näckrosor och behöver kallas upp ur badet för att fortsätta. Det blir spännande att se vad det hittar på om vi kör apportprov där det finns näckrosor…Lite drygt två veckor till ska jag vara på jobb innan jag tar två veckor ledigt resten sparas till hösten. De ljusa kvällarna gör ändå att man kan njuta av sommaren – men visst ska det bli skönt att vara lite ledig.

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Livet i vardagen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *