Midsommarhelg

Nu är vi tillbaka uppe i Storuman efter att ha tillbringat midsommarhelgen i Järpen. En midsommarafton som vi tillbringade i lugn och ro med lite bad för hundarna, skogsprommenad i fint regn och på kvällen god mat för oss tvåbenta.

Midsommardagen fick vi stå ”stand-by” för eftersök på en försvunnen fjällvandrare men då vi inte blivit utringda fram på eftermiddagen så tog vi en tur upp på Hottögsfjället.

Hottögsfjället är en av alla små ”pärlor” i Västjämtland som jag ofta gör turer upp på. Stigen startar söder om Håckrenmagasinet och går inte alltför brant upp genom Svea Skogs Ekopark.

Det är något visst med gammal orörd skog…

Midsommardagen bjöd på omväxlande väder med lätta moln, solglimtar och regnskurar, vi klarade oss bra från regn då skurarna följde fjällkedjorna runt om. Markfukten i kombination med värmen gav hög luftfuktighet och både hundar och vi blev rejält varma på uppvägen.

Stigen följer i stort sett hela vägen en bäck så det finns gott om tillfällen för vätskepaus. Grovt räknat behöver en hund i vila ca 40 ml vätska per kg och dygn, då den utsätts för värme och fysisk aktivitet ökar behovet flerfallt och kan utan problem ligga på ca 70-90 ml/kg/dygn. Mina tikar skulle i så fall behöva innta lite drygt 2,2-2,5 liter under en varm dag med fysisk ansträngning. Vi har alltid med skålar och vattenflaskor samt något att vispa i vattnet för att det ska smaka gott då vi är ute på tur och jakt.

Det blåste lite lagom uppe på fjällkanten så att det svalkade skönt och höll mygg och knott borta – perfekt för fikapaus.

Hundarna fick ”soppa” och vi tunnbrödstut och rester från midsommarefterrätten, citronpaj och jordgubbar.

Jag är egentligen en höst och vintermänniska, men visst är det ändå härligt med sommarfjäll. Allt är så mycket enklare med kläder och hundarna behöver inte passas för kyla med täcken och dräkter. Däremot får man se upp med värmen då de inte har samma förmåga till kylning som oss som kan svettas över hela kroppen.

Uppe på toppen får man en härlig utsikt över Ottsjöfjället, Vålådalsfjällen, Anarisfjällen, Åreskutan och mot Rullån och Vattensjöarna.

Regnskurarna följde fjällkedjorna runt oss vilket gav ett vackert skådespel med solen som strålade mellan molnen.

Små turer som ger mycket i form av relation till sina fyrbenta, påfyllning av energi och inte minst grundkondition och styrka för både två- och fyrbenta till jakten startar.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *