Sommarvärme i maj

Sedan drygt en vecka tillbaka har vi haft sommartemperaturer med som mest + 25 grader och runt + 12-13 grader nattetid.

^

Ännu någon vecka blir det bara ljusare och ljusare, sent på kvällarna runt 11-tiden är det fantastiskt att vara ute de här fina dagarna.

För både mig och hundarna har det varit en värmechock och joggingturerna har blivit förlagda till stigar där det finns vatten lätt tillgängligt. I Storuman är det inte så svårt då byn ligger precis som det låter vid Umeälven.

Vattennivån har börjat stiga i älven men ännu finns det breda fina sandtränder att springa efter, hundarna är lika mycket ute i vattnet som på stranden vilket gör att värmen inte bekommer dem så mycket.

Hundarna tycker det är enormt skönt att få sträcka ut i full fart och springa fritt efter stränderna. I skogen får de numera bara gå kontrollerat lösa i min närhet då jag inte vill störa djurlivet den här månaden och fram till augusti och inventeringarna startar. Precis som på vintern då jag lärt dem att de inte får avvika från skidspåret och inte dra iväg för långt från mig då de är lösa så får de bara följa stranden och inte sticka av upp i skogen eller för långt i förväg. Momentet kan de ju redan så det var bara att applicera det i en ny miljö. Dessutom har jag joggingkläderna på mig vilket hundarna efter sin första jaktsäsong har lärt sig inte betyder jakt utan motion och då håller de sig självmant nära mig. Mara ser verkligen lika lycklig ut som Toker i de sju dvärgarna då hon susar fram så sanden yr, men tyvärr har jag bara haft min lilla ”skrotkamera” med mig och den är Mara för snabb för….

Kyrkstigen som går genom skogen mellan Storuman och Stensele har blivit en favorit som motionsrunda. Lagom kuperad och med tillgång till vatten i små tjärnar och någon liten bäck. Den här dagen tyckte dock Storm att det var alltför långt till första tjärnen och fanns sigi ett litet ”surhål” där han först drack och sedan badade.

Tjärnen uppe vid grillplatsen, som alla skogstjärnar tvärdjup med dybotten så här är det magplask som gäller då det ska badas.

Kanske lite varmare i än i älven men jag sparar ännu ett litet tag innan jag gör hundarna sällskap.

Storm och Mara spanar på änder som landat i ”badtjärnen”.

Så här såg det ut för en vecka sedan, på bara två dagar gick det från knappt skönjbara knoppar till musöron och nu är de helt utslagna.

Det är väl bara att göra som Storm och Atla – njuta av värmen. Då det varit så fint i maj finns ju risken att juni följer med surt och kallt väder.

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *