Vackra dagar på fjället med blek januarisol

Äntligen börjar det märkas att vi går mot ljusare tider trots att det ännu är mörkt många timmar på dygnet. I helgen då vi var ute på fjället hade solen orkat så högt upp över horisonten att vi för en stund fick njuta av de bleka strålarna som lyckades skina över kanten. Högre upp på fjället har det mesta av snön töat/regnat och blåst av och marken täcks bara av ett tunt och hårt snölager. I kanten är det däremot bättre med snö, men där är det en hård skare som ibland brister under hundarna så de gör en volt. Längre ned i skogskanten är föret betydligt bättre med mjukare snö. Hundarna fann fågel både högre upp på fjället och längre ned i efter fjällsluttningen i skogen. På högre höjd lättade de innan vi var framme i skjutläge då det hårda och skrapiga föret gjorde att vi hördes på långt håll. Längre ned i skogen fick vi däremot flera fina skottchanser men riporna hade trumf på hand då det var ”skogtrångt” och det alltid var något träd i vägen. Nere i dalen låg temperaturen på -15 till -19 grader medan det var betydligt varmare uppe på fjället. Det kändes trots temperatur på runt -8 till-10 grader kallt då vi hade en bitig vind i tillägg. Hundarna fick använda sina ”heldressar” under jakttäcket för att inte risker att bli nedkylda.

Lite snö på fjället, vi hoppas på lindring i kylan och mer snö under kommande veckor

Det var betydligt mildare temperatur uppe på fjället men den kompletterades av en bitig vind och hundarna fick ha på sig sina heldressar under jatkttäcket för att inte riskera att bli nedkylda

Hundarna jobbade på bra och de fann en hel del fågel även om det var svårt att komma fram i skjutläge då snön var hård och skrapig högre upp på fjället. I den bitiga vinden hade jag bara min lilla ”pocketkamera” framme och den ville inte riktigt samarbeta i kylan och bilderna blev därför med dålig skärpa.

Första fikat på fjället för året, i lä gick det bra att sitta still en stund.

Och vi fick njuta av lite bleka strålar från januarisolen

..och gott fika som tinats fram ur frysen.

Nere i skogskanten var snön betydligt mjukare och vi kunde komma fram i flera skottlägen som tyvärr inte gav någon utdelning den här gången. Då de blir svåra sidoskott och skogtrångt syns det snart att det krävs mer skytteträning.

Hur som helst hade vi två dagar med några fina timmar på fjället tillsammans med våra hundar. Vintertid går upp och nedfärd snabbt då vi kan nyttja skoter. Vi har inte byggt någon ”hundkoja” på kälken ännu men hundarna trivs fint med att dela sittdyna med oss under transporten.

Även om man längtar till att det blir ljusare är det något fascinerande med det blå kalla ljuset så här års.

 

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *