Stora lokala variationer och en rivstart på fjället

I helgen har vi varit på fjället och inventerat ripa. Sedan området i Mjölkvattnet efter tre inventeringsår lades ned har vi nu ingått i ”kontrollgänget” som flyttas runt mellan de olika ordinarie inventeringsområdena. I år fick vi lägga ut våra ”rutor” inom Tossåsens sameby. Vårat område hade jag för säkerhets skull förlagt med en rejäl anmarsch på 13 km vilket var ok då vi övernattade i stuga. Min egen uppladdning var inte den bästa då jag legat sjuk under veckan i någon magåkomma och gick på diet av ris, kokt potatis, riskakor och te…..Rapporter från de som inventerat veckan innan var inte så upplyftande men i vår ”ruta” hade föryngringen lyckats riktigt bra. Vi hade flera fina kullar med 5-8 kycklingar i varje i storlek som vid ett ”normalt” år. Några ”gula kycklingar” som inte kunde flyga såg vi inte så som vanligt är det stora lokala variationer. Vi fann en rävlya och såg en uggla men i övrigt var det kråka och måsfågel som dominerade. Lördagen bjöd trots (eller på grund av)SMHI; prognos med strålande sol på moln, duggregn och kall vind med en och annan solglimt. Det kyliga vädret hindrade dock inte Bris att systematiskt söka igenom alla små tjärnar efter änder…Jaktbart vilt som jaktbart vilt och de har ju i alla fall vingar tycktes hon anse. Söndagen därmot stämde med råge överens med prognosen, stekande sol från klarblå himmel, tyvärr lockade det också fram mängder av broms i olika storlek i kombination med knott och mygg. Det märks att det inte varit någon ”köldknäpp” ännu. Hjortron fanns det gott om också, men som sagt en stor del är fortsatt inte mogna. Lite mer solbrända och med nya bett av broms och knott knatade vi på lite tyngre ben ned till bilen på söndagen. Två dagars inventering tar på då det definitivt inte är något ”latmansgöra” varken för hundar eller människor.

”Teamet” på väg upp, i år förstärkt med halva familjen Lindman och ChaCha som följde med som ”praktikanter” för att få en inblick i inventeringsarbetet.

Det verkar vara stora lokala variationer i år då vi på vårat område fann flera fina kullar med normalt antal kycklingar i normal storlek för tiden

För er som undrar, nej ChaCha deltog lika lite i inventeringen som våra egna unghundar fått göra. Hon fick följa med kopplad vilket hon klarade mycket bra trots långa dagar men det resulterade också i en mycket trött unghund.

Vatten, vatten, vatten, även de dagar det inte är så varmt krävs stora mängder vatten till hundar i arbete. En tumregel är 40 ml/kg kroppsvikt och dygn som bas, en mängd som ökas rejält under fysisk aktivitet beroende på arbetes duration, temperatur och luftfuktighet. Våra hundar får konvalcensfoder utvispat i ljummet vatten vid raster.

Härlig terräng, sommarfjäll är vackert om det inte vore för all ”avåt” (knott, Schveda och broms). VId rast gäller det att finna en öppen plats med lite vind om man skall stå ut med att sitta still

Lördagen bjöd på lite ”ruggigt” väder och vid vila åkte tröja och täcken på

 Det lite ruggiga vädret hindrade dock inte Bris att söka igenom de små tjärnarna efter änder. Hade vi fått räkna in andkontakter hade nog protokollet fått ännu mer innehåll

Söndagen bjöd däremot på stekande sol från klarblå himmel vilket kände då den ena linjen låg över kuperad torr terräng…

Bris i sitt nya jakttäcke från ”Lisbets hund och syverkstad” som jag är mycket nöjd med. Materialet är slitstarkt men trots det ”luftigt” och hundarna klarar att ha en helväst som täcker magen även varma dagar.

Att ligga kunna koppla av ligga ned och vila vid rast är en viktig del för hundarna vid inventering, jakt, jaktprov och under turer. I det här fallet tror jag däremot att ChaCha är mer ”fikahund” än husse och att det snarast är han som måste ”miljötränas”….

Trots en hel dag i solen fördrog hundarna inte skuggan då vi tog rast och vila innan vi knatade ned till bilen. Kanske var det mindre ”avåt” i solen

Man skall inte köpa större hund än att den ryms i knät…ChaCha en duktig men trött junior.

Inte utan Brieost, mörk choklad och vin…..Jag kan lova att det satt hårt inne att hålla fast vid ”dieten” av ris, potatis, riskakor och te som jag gick på pga sviterna efter magåkomman…..

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *