Tur till Nord Norge och Evita debut på apportprov

Så är vi precis hemkomna till ett regnigt Jämtland efter en trip upp till Mosjøen. I Norge hade vid strålande väder med temperatur kring + 23 grader i skuggan, klarblå himmel och stekande sol. Sedan jag bodde och jobbade i Mo har jag försökt återkomma på det årliga apportprøvet då det brukar vara en trevlig helg att både träffa bekanta och samtidigt gå prov med hundarna. I år var det extra kul då Roger och Kristin startade Evita (Bris-Jim kullen) – och med vilket resultat sedan! Två 1;a UK med full poäng på både spår och vatten båda dagarna och dessutom sammanlagt provets bästa hund. Ett gott kvitto på det jobb de lagt ned under Evitas första år, en stor eloge och Grattis till både Roger och Kristin. Alltid kul med meriter men det viktigaste av allt är att de är nöjda och trivs med sin hund även under alla andra dagar under året.

På Kvalforssetra finns det ett fåtal sovplatser inomhus, de flesta sover i tält eller Lavvo- Norskar sover i Lavvo

Det var ur-djä…med ”småschve” och norskarna tog i ordentligt vid bekämpningen….eller Roger impregnerar Lavvon mot regn (som vi inte hade).

Kvällstid fick man sitta i röken från ”myggbålen” eller stå ut med attackerna från ”småschve”

Långa ljusa nätter som blir väääldigt långa för en del….

Provledaren ropar upp och fördelar grupperna på de olika apportmomenten. I AK sök, spår och vatten, i UK sök och vatten. Det blev långa dagar för AK hundarna i den stekande solen och värmen

Lunchpaus innan spårmomentet för AK hundarna under eftermiddagen. Dagtid var det för stekande för att ”småschven” skulle våga sig fram och det gick att ligga och vila i gräset.

Vita vilar då hon är klar för dagen

Roger och Vita – ett vinnande team!

Kvällsmat för hundarn dag ett- hela flocken på plats

Kvällsmat för oss…

”Bålkos” och sen kväll även efter första dagens prov

och kvällsunderhållning…….

Hur det gick för resten för familjen? Ja även om det inte gick lika bra som det har gjort tidigare behöver vi inte åka hem och skämmas helt. På fem starter blev resultatet att Mara som debutant i  klassen tog 2 x 1:a AK, Storm 1;a AK och Bris 1;a AK och 2;a AK.

Årets resultat på apporprøvet levde väl inte riktigt poängmässigt upp till de tidigare åren., vilket inte träningen innan heller har. Resultatet får kanske främt skyllas på bristande träning men även att Mara har sin första säsong i AK och inte har rutin ännu. Bris är på väg in i löp, under lördagen tappade hon bara 1 poäng, men på söndagen ”kokte” hon över i huvudet och missade sig på vattnet och inte gick med sin vanliga fart på sökapporten vilket ledde till poängtapp. Sedan hade vi väl lite ”otur” med spåret för Mara på lördagen då de första 50 metrarna gick över en berghäll och inte var underlag för så bra vittring i den stekande solen. Mara gick då på ett stort slag ut och gick sedan på spåret ovanför berghällen vilket gav ordentligt neddrag. På söndagen reparerade hon det med att gå på full poäng – men då gick spåret över gräs, ljung och myrmark…Storm gjorde som vanligt sitt jobb men blev neddömd 1 poäng på spåret vid upptag av fågeln. Så missnöjd har jag väl inte rätt att vara utan jag får ta till mig och se över de brister vi hade i år till nästa år.

På vägen hem på våran ”road-trip” övernattade vi i tält på en naturrastplats på norsk sida. Fortsatt knallväder fram till vi kom till väst Jämtland…..

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *