Köld, kallt, kallare, köldtrött

Ingen jakt men trots det härliga skidturer med hundarna på Kölarna. Storm inne på sitt 13 år hänger fortsatt med men går i år mest lös utan sele och drag.

Sedan oktober har uppdateringar bara skett på kennelns facebooksida med bilder och lite text från främst jakt. Vintern lät vänta på sig vad det gällde snö vilket innebar att vi ända fram till 3:e december gick till fots på fjället. Därefter kom snön som låg kvar ända fram till julafton då det drog in milda Atlantvindar från väst som sköljde bort snön i floder av regn. Vi tog dock vår tillflykt till Härjedalsskogarna som bjöd på riktig vinter under de nio dagar vi stannade där fram till trettonhelgen. Tyvärr fick vi aldrig något riktigt bra före för jakt under perioden, varken toppjakt eller ripjakt på Kölarna. De första dagarna var riktigt kyliga men hade föregåtts av någon dag med milt väder och det hade därför bildats ett hårt och vasst skarlager som brast för hundar och skidor. Därefter kom det mer snö, framförallt uppe på Kölarna vilket gjorde föret simdjupt för hundarna men ok för skidor. Jakten fick därför flyttas fram och vi ägnade istället tiden till långa och fina skidturer både i skogen och uppe på Kölarna på de fint preparerade lederna då vädret tillät.

Kyla i olika varianter…låga temperaturer eller stark köldeffekt då minusgrader kombineras med hård vind

Sedan förra helgen har vi provat att ge oss ut på fjället på vinterjakt i två omgångar. Tyvärr har inte vädergudarna varit med oss utan bjudit på kyla i olika varianter. Den första omgången vi var ute låg temperaturen på morgonen på -28 grader för att mitt på dagen stiga till ”milda” -25. Den andra omgången startade de två första dagarna med i stort sett samma temperaturer för att den tredje dagen…äntligen stiga till -10…men då tog vinden i. Medelvind på mellan 6-7 s meter och upp mot 10-11 i byarna gav minst lika stark köldeffekt. För att klara hundarna och mig själv från köldskador har det fått bli korta turer och lager på lager med kläder samt köldsalva på utsatta delar på både mig och hundarna. Jag har använt Ceridal vattenfri salva på fläckar i mitt eget ansikte samt på Aras ”kulor” då vi båda fått ordentliga köldskador under tidigare vintrar vilket medfört en ökad känslighet för nya vid utevistelse i låg temperatur eller vid starkt köldeffekt av vinden. För egen del är jag noga med att aldrig ta av mig barhänt oavsett vad jag skall göra och alltid ha minst två par extra och torra ull-liners(fingervantar) att byta till. Hundarna får av och till komma in under sök för att jag ska kolla ex ”kulorna” på hanarna och att det inte kommit in snö i dräkterna som kan lägga sig som en is-kaka mot tikarnas spenar. 

Vi har haft gott om ripa men det har varit svårt att komma tillräckligt nära, fina hundjobb har således oftare resulterat i fler bra träningstillfällen än fällda ripor. Aras fortsätter att utvecklas och likheterna med ChaCha och hans anförvanter bakåt i leden är slående. Jag kan inte annat än bli riktigt glad då jag ser hur han nyttjar vinden vilket inneburit att han  hittills alltid bjudit mig på skott tillfällen vid varje jakttur vi gjort tillsammans på fjället.

Ni kommer framöver att få se mina hundar med mer ”teknik” än ni gjort tidigare då jag påbörjat ett samarbete med ett företag kring träning och hälsa för (jakt)hundar. Det är bara på pilotstadiet ännu och det kanske inte heller blir mer än så beroende på om det går att se en marknad för produkterna eller inte. Så länge håller jag på att trimma in mig på tekniken vilket är en utmaning för mig vilket de som känner mig förstår då de vet att jag är en ”teknisk analfabet”.

Nu inväntar vi näst kommande lediga dagar i slutet av nästa vecka och kryssar fingrarna för mer hanterliga temperaturer. Något gott för nog vinden med sig i alla fall, att snön ”packar ihop” så att hundarna slipper simma. Så många foton blir det inte i kölden och de få som blivit är med en ”tryck-och-skjut” kamera som minst hälften av gångerna lade av då det var för kallt för elektroniken…

Kallt…och inte blev det bättre av ”kölddimman” som lade sig och höjde luftfuktigheten vilket ytterligare ledde bort värmen från kroppen.

Färgen på himlen blir extra vacker då den står i kontrast till övrig färgskala som går i olika nyanser av grått och vitt.

Fantastiska härliga Kölar som bjuder på härlig jakt men också naturupplevelser under alla årstider. Vi gjorde något kort försök till jakt men fick avbryta för att inte skada hundarna.

Härligt mjukt före och solen är på väg tillbaka på det nya året.

Då Kölarna ligger på runt 600 m öh drar det in ”väder” nästan lika snabbt som på fjället…

Fördelen med skogslandet är dock att det alltid går att komma ut oavsett väder, även om man får spåra själv..

 

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *