Kyliga dagar och ändrade planer

CIMG7457 (800x600)

Morgontur med ChaCha och Mara, att se Mara i aktivitet igen är värt varenda minut av rehabilitering

Vi har tillbringat några kylslagna dagar i Ljungdalsfjällen, ok med snö men som sagt lite väl låga temperaturer för att gå på jakt någon längre stund. Föret var mycket bra för årstiden,  lite löst i skogen men hårdpackat med en mjuk yta av snö högre upp på kalfjället. I söndags var det en ok dag med temperatur på -18 och svag vind. Mara och ChaCha gjorde vad de kunde för att vi skulle komma i skottläge både genom att invänta på löpa och rapportera löpa men tyvärr var riporna alltför skygga. I måndags låg temperaturen på -13 med en bitande frisk vind, det blev därför bara en kortare skidtur upp på fjällsluttningen från Ljungdalen. Idag valde vi efter en fin morgontur upp på fjället att vända åter till Järpen då väderprognosen lovade fortsatt sjunkande temperatur de närmaste dagarna. En ytterligare orsak till att vi inte stannade längre är att ChaCha har startat att löpa, drygt en månad tidigare än jag beräknat. Troligen beror det på att Mara nyligen avslutat sin löp och då hon och ChaCha är två mycket tighta kompisar så blev ChaCha tydligen så påverkad att även hon startade sin. ChaCha har bara haft en löp sedan hon blev ”bofast” hos oss och jag har därför inte riktigt koll på när hon kommer i höglöp. Jag skulle gissa att det blir dags att åka över till Finland i mitten av nästa vecka men för säkerhets skull kommer jag att ta prov på henne.

Mara klarar nu fint att vara i aktivitet både jakt och drag. Visserligen kommer jag inte att låta henne gå lika mycket som tidigare utan anpassa aktivitetsnivån så att den inte ligger högt flera dagar i följd. På de premisserna hoppas jag att hon kan vara en följeslagare ännu något år.

Tyvärr ingen högre kvalitet på bilderna då jag pga kylan använde min lilla ”skrutt kamera”. Förhoppningsvis kan de ändå förmedla upplevelsen av vinterfjäll tidigt på säsongen som jag tack vare hundarna får chansen att uppleva på det här viset.

CIMG7414 (800x600)

Trots korta dagar går solen upp ovanför horisonten i härjedalen…

CIMG7419 (800x600)

ChaCha och Mara väl påpälsade under några timmars jakt i låg temperatur

CIMG7418 (800x600)

Trots hundarnas ansträngningar var det bara spåren av riporna som vi kom i närheten av

CIMG7444 (800x600)

Ser ni riporna? När jag tog en skidtur med Storm strax innan de mörknade utanför jaktområdet utan bössa kom jag självklart betydligt närmare riporna

CIMG7438 (800x600)

 

CIMG7427 (800x600)

Kylslagen kvällstur med Storm min trogna följeslagare som nu är inne på sitt tionde år

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *