Vandring i sydliga fjällområden

CIMG5928 (800x600)

Vi startade nere vid Lofsdalssjön och klättrade sedan upp via tall och granskog till lågfjällsterräng

Då är vi tillbaka till möjligheten till åtkomst av nät efter två veckor i vår stuga i ”skogen” utanför Sveg. Förutom att renovera och bättra på stugan inför vintern har vi hunnit med att ta två kortare turer i för oss nya fjällområden betydligt längre söderut än vi tidigare varit. En dagstur i fjällområdet söder om Lofsdalen från Västvallen via Svanhågna runt Sömlingshågna, en dagstur på ca 2 mil. Högre upp var det riktig fjällterräng med mestadels lätt vandring över hedmark men tyvärr också en hel del blockterräng som vi rundade runt för att slippa korsa. Topparna Sömlingshågna och Svanhågna stack upp med en höjd på lite drygt 1000 meter.

CIMG5932 (600x800)

Turer till fjälls ger bra träning för såväl två som fyrbenta inför den kommande jaktsäsongen. Ett trevligt sätt att få distansträning under en heldag och ibland flera dagar i följd. Klövjeväskor och drag i expanderlina ger ökad belastning och fin styrke-, balans och koordinationsträning för hunden. 

CIMG5934 (800x600)

Lätt vandring över hedmark upp mot Sömlingshågna

IMG_8941 (800x533)

En andra fikapaus på tillbakavägen, lagom med vind för att fläkta bort mygg och knott och härlig en vy över Lofsdalssjön och Hovärken

CIMG5971 (800x600)

Inget undantag vad det gällde vädret den här sommaren…

Den andra turen gick vi från Djupdalsvallen vid Kläppenvägen och upp till Fältjägarstugan där vi stannade över natt. Planen var att gå via toppen på Mittåkläppen men vädret ville annorlunda och ett strilande regn inbjöd inte till någon klättring på höjd. Strax innan Fältjägarstugan stramade ChaCha upp och framför oss på stigen sprang en kull nykläckta ripkycklingar pipande iväg medan hönan släpade vingen och försökte dra uppmärksamheten till sig. Vi får hoppas att det var en ”omläggning” och att det finns bättre utväxta kullar med större chans att klara sig under hösten. Kvällen ägnade vi åt att elda, torka prylar och läsa högt om Fältjägarnas strapatsrika vinterövning som för några fick ett tragiskt slut och som ligger till grund till att det idag finns en stuga på platsen. Bara tanken på att behöva tillbringa flera dygn i en öppen snögrop i rasande snöstorm med utrustning långt i från den vi har idag känns helt omöjlig. Dagen därpå vaknade vi till strålande sol som sedan gick över i växlande molnighet. Vi kunde dock gå hela vägen tillbaka utan regnkläder och lunchen kunde vi avnjuta utanför vindskyddet som låg på halvvägs. Någon tur över toppen blev det inte på nervägen heller då tjocka mörka moln med regnslöjor låg hotande runt om oss i alla väderstreck. Vi hann precis ner till parkeringen då himlens portar öppnade sig och regnet började vräka ner över oss.

IMG_8964 (800x533)

ChaCha njuter av värmen från kaminen efter en halv dag i strilande regn. 

CIMG5991 (800x600)

 

Mittåkläppen i sol från Fältjägaren, vyn från ett ovanligt håll då jag tidigare bara varit i området på jaktprov och då från andra hållet.  

CIMG6000 (800x600)

 

Regnmolnen hade lättat dagen därpå och vi hade en fin vy över Helagsmassivet

CIMG6008 (800x600)

Hotande svarta moln runt omkring oss

Fler bilder från turerna finns på Fjällvittrans kennelsida på Facebook.

 

Det här inlägget postades i fjällturer. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *