Första jaktveckan till fjälls

I söndagskväll kom vi hem efter en första underbar jaktvecka på fjället. VI har haft fantastiska dagar både vädermässigt, förutom regn på eftermiddagen dagen vi gick upp och någon skur på första dagen så har solen varit närvarande alla dagar. Tillgången på ripa var mycket bra, vår egen Mara och ChaCha (Bris dotter) som vi fått förmånen att låna ännu en gång visade båda att de var fullgoda jakthundar. ChaCha har som sagt ärvt sin mors fantastiska egenskap att både finna och precisera riporna så att det blir klockrena skottchanser. Oavsett hur mycket vittring det var i terrängen av stora kullar som gått omkring och ätit på morgonen så benade hon ut det och det var bara i slutet av dagen som hon kunde gör något misstag. Mara har en annan teknik än ChaCha då det blir svårt, hon stannar och väntar in oss och reser sedan med snärt i lagom långa etapper rätt på kullen vilket fungerar lika bra. Mara uppvisade två rapporter i tät terräng och ChaCha en, jag blir alltid så glad då jag ser det som ett kvitto på att ”polletten” för samarbete verkligen har fallit på plats. I år fick Mara för första gången axla rollen att hämta tillbaka skadeskjutna ripor (tyvärr blir det någon av och till) och det klarade hon med bravur, skönt då jag ofta ”fuskar” och låter de äldre hundarna fixa det.

Mat, mat och lite mera mat

Upplägget för fodring jag använder för hundarna under jaktdagar är att fördela mat och vätska under dagen. På morgonen får de ca 30 % av dagens torrfoderranson tillsamman med drygt dubbelt så mycket vatten samt fiskolja. Morgonmålet ges minst 2 timmar innan jakten då det tar ca 2 timmar för att större delen av maten ska ha lämnat magsäcken. En stor mängd vatten påskyndar magsäckstömningen, ju mer volym i magsäcken desto snabbar tömning. Vid lunch ger jag torkad vom, konvalescens foder på pulver samt vatten motsvarande ca 15 % av dagens energiinnehåll. Jag använder vanligen konvalescens foder på pulver eller burk då det har en mycket hög smältbarhet samt lämnar magsäcken snabbare än vanligt foder vilket är bra för att minimera risken för magomvridning. Under långa jaktdagar ger jag dem vätska fler gånger och då i form av vatten smaksatt med lite vom. Då vi kommer tillbaka från jakten får de en måltid med ca 40% av dagens torrfoderranson samt mer än dubbelt så mycket vatten. Vanligen får de mat direkt jag värmt vatten eftersom vi går med dem kopplade de sista 15-20 minuterna innan vi når fram till bilen/tältet/stugan. Jag häller inte på någon olja på den måltid då fodermängden är större än på morgonen och i sig innehåller hög fetthalt. Ju större mängd fett desto långsammare magsäckstömning, efter avslutat jobb vill jag att de snabbt ska få ut energi- och näringsämnen i blodet för effektivare återhämtning. Ibland vispar jag i Rehydration vätskeersättningspulver, framförallt om det varit varma dagar. Jag är inte fullt säker på att det är nödvändigt med salterna då hundar inte svettas med kroppen och får samma förluster som vi människor men Rehydration innehåller också hydrolyserad maltodextrin vilket är form av kolhydrater som hundarna snabbt tar upp. Efter några timmar får de ytterligare en måltid bestående av 20 % av dagens torrfodergiva samt fiskolja och en mindre mängd vatten så att de slipper bli kissnödiga under natten. Upplägget fungerar bra för våra hundar (inklusive ChaCha) de får inte problem med ”dåliga magar” och orkar jobba hela dagar. Under jaktdagarna vi var ute låg hundarna på ett dagligt energiintag på ca 3,5 x sitt normala behov! I snitt ca 110-120 kcal/kg/d vilket kan jämföras lite drygt intaget per kg kroppsvikt för en uthållighetsidrottare. Under en jaktperiod på en vecka tappar givetvis hundarna fettmassa men det man se på är om de bibelhåller eller till och med ökar sin muskelmassa. Om de gör det ligger de trots att revbenen framträder tydligare i energibalans, om de däremot både tappar fettmassa och muskelmassa är det dags att lägga in ordentligt med vilodagar för återhämtning.

Ny utrustning

Under Fäviken mässan hade jag inhandlat en Jerven Fjellduken Thermo som hundarna nu fick inviga. Då det var varma fina dagar behövdes den inte som ”vilosäck” under lunchpauserna men den fungerade fint som ”sovsäck” åt båda hundarna under nätterna. Hundarna behöver precis som vi ligga varmt så att musklerna kan slappna av, värmen förbättrar cirkulationen och ger därmed bättre återhämtning. Själv hade jag i och med att jag passerat 40-strecket införskaffat ett Expeed Synmat 7 MW  (7 cm tjocklek)uppblåsbart liggunderlag, jag kan tala om att det hade mycket att säga för min egen återhämtning. Liggunderlaget kan efter en veckas användande varmt rekommenderas, lika bekvämt som att ligga i en säng och en milsvid skillnad mot att ligga på ett vanligt uppblåsbart liggunderlag på någon cm.

Lite bilder från veckan, tyvärr blev det inte så många från jaktögonblicken då ”fotografen” var upptagen med att själv jaga.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *