Hund och övervikt

Under jaktsäsong är det väl knappast ett problem för dem med aktiva jakthundar att deras hundar lägger på sig för mycket hull. Däremot kan man den här tiden på året se flera jakthundar som skulle bedömas på scoring 6 (lätt övervikt) och i värsta fall 7 (uttalad övervikt). En hund ska oavsett om vad den används till inte lägga på sig onödiga kilon någon tid på året. För en jakthund med bara ”lätt övervikt” innebär det att den då motionen ökas inför jaktstart igen:

  • får en onödigt hög belastning på sina leder, senor och ligament
  • ökad belastning på hjärtmuskulaturen
  • blir lättare varm och har svårare att reglera sin kroppstemperatur
  • avkylning av inre kroppstemperatur prioriteras och mindre blod med syre och näringsämnen går till musklerna för arbete viket gör att hunden måste sänka intensiteten och också snabbare får en muskeltrötthet vilket ökar risken för skador

Med stigande ålder och slitage från tidigare säsongers långa jaktdagar i bagaget blir det också en alltmer kännbar belastning med en tung kropp. Vid jaktstart finns det dessutom inga som helst vinster med ”extra hull” då slitaget på leder m.m bara blir flera gånger högre än vid träningen eftersom jaktdagen vanligen är längre än träningspassen innan jakten. Istället för att försöka ”bunkra” hull behövs ett foder som passar hundindividen och ger tillräckligt mycket energi och näringsämnen för att inte hunden under den intensivaste jaktperioden ska ligga längre tid på negativ energibalans så att den tappar stora mängder kroppsproteiner och äventyrar sin hälsa.

Mara har fortsatt en bit kvar innan hon är i samma form som på bilden…

En normalviktig hund skall vara så slank att du om du stryker med fingrarna över sidan på bröstkorgen så ska du känna revbenen lika lätt som du känner knogarna på din egen hand om du knyter den löst och stryker med andra handens fingrar över handryggen. Det gäller även om hunden har tjock päls som en chow-chow eller new foundland. Man får lära sig att känna genom pälsen, inte utanpå den. En hund ska heller inte vara så mager att revbenen står rätt ut och du får samma känsla då du styrker den över sidan på bröstkorgen som om du knyter handen riktigt hårt och knogarna står rätt ut. Det är dock viktigt att skilja på en hund i riktigt ”svälttillstånd” och en extremt vältränad hund (ex jakthund i intensivaste jaktperioden). På den första ser man tydligt att den förlorat muskelmassa medan den senare har i stort sett intakt muskelmassa, den liknar mer en ”deffad” atlet.

Under veckan har jag varit på Östersunds Djursjukhus och bedömt kroppskondition på besökande hundar samt givit råd om foder och aktivitet. Jag har mött otroligt många intresserade hundägare, men också betydligt fler hundar med scoring 7 (uttalad övervikt) än jag trodde var vanligt. Det är bara att inse att övervikt och fetma hos hund snart börjar bli lika stort problem som hos oss människor. Våra hundar får precis samma problem som vi får vid ökad vikt: problem med lederna, levern, hjärtat, cirkulationen, de får också diabetes, hudsjukdomar och försämrat immunförsvar. Vissa sjukdomar finns ärftligt hos en del hundar/raser men övervikten är bidragande till att de utvecklas.

Vardagsmotion året runt, lika viktigt för hund som människa för att hålla formen (Elisabet och Sila under vardagsaktivitet)

I 90 % av fallen beror övervikten helt enkelt på att hunden får i sig mer energi än den gör av med. Det gäller precis som med oss människor att vi måste ha en balans mellan vad vi tillför och vad vi förbrukar. Tillför vi för mycket så lagras det upp i kroppen som fett. Förutom att vardagen blir tråkigare och jobbigare så bidrar övervikten i stor utsträckning till försämrad hälsa och det förkortar dessutom livet. Vid en studie där man följde ett stort antal Labradorer under hela deras livstid visade det sig att de hundar som bedömdes som överviktiga levde i snitt två år kortare än övriga hundar.

Till hösten kommer jag att hålla i utbildningar för hundägare med hundar som har övervikt och fetma vid olika Djurkliniker i länet. En ytterligare intressant del i det hela är att grupperna kommer att kopplas till en studie vid SLU där man ska undersöka om det finns ett samband mellan förändrad tarmflora, förhöjda nivåer av inflammatoriska ämnen i blodet och fetma. För mig med bakgrund inom humannutrition blir det en spännande del då jag tidigare varit inne på samma tema under min tid som ernaeringsfys. vid kirurgen Namsos/Levanger och projekt kopplat till överviktsenheten vid S:t Olav hospital i Trondheim.

 

Det här inlägget postades i Hund och hälsa. Bokmärk permalänken.