Kyla och köldkramp

Vi har haft den turen att vi sällan haft problem med att hundarna spricker sönder i trampdynor vintertid eller får nötningsskador hösttid.

Storm har startat att odla vinterns mockasiner, när han är färdig brukar de i stort sett täcka trampdynorna

Vintertid nästan alla våra hundar rejäla mockasiner som täcker i stort sett hela trampdynorna. Till skillnad mot husky hundarna så fastnar det aldrig snöklumpar i håret oavsett snökvalitet och temperatur. Däremot kan de råka ut för köldkramp då det ligger ett fluffigt lager av nysnö och är -15 grader och därunder. Det verkar som den lätta kalla snön kan tryckas in i tassen och orsaka köldkramp. Det räcker då att man håller tassen i handen utan vante (i mitt fall med ull-liners) en kort stund så släpper det. Det märkliga är att det ofta bara är vid något tillfälle under turen som det sker och sedan springer de som inget har hänt. Ligger det däremot inget lager med nysnö så besväras de inte av köldkramp oavsett hur kallt det är.

Nix, inga mockasiner här oavsett hur lång kylaperioden är…

Tyvärr verkar vi ha fått en hund som har större problem vintertid då det är kallt, Mara. Hon får heller inte riktiga mockasiner oavsett hur länge det varit kallt. Då vi är ute på promenad verkar hon få ordentliga besvär, däremot då hon springer lös eller på drag så ser man inget på henne. Antagligen känner hon inte efter då för då man stannar och hon ska stå still dansar hon med bakbenen och vill inte stå alltför länge med tassarna stilla. Vi provade att socka henne och då blev hon helt lugn, förmodligen får hon ordentlig köldkramp även i temperaturer som de andra inte reagerar på. Dessutom får hon lätt torra trampdynor med små ytliga sprickor.

Salvor att smörja tassarna med ska vara utan vatten om de används då hunden ska ut i kylan. 

Ofta får man rådet att smörja tassarna både för att undvika att det fastnar snöklumpar för de som har det problemet och för att motverka köldkramp. Själv tycker jag inte att det fungerar i något syfte. Feta salvor utan vatten kan däremot fungera vid torra och spruckna tassar (kan vara bra att undvika salvor innehållande vatten om hunden ska ut i kylan). Min första vorsteh Elit hade vintertid extremt torra trampdynor och fick ofta sprickor. På honom filade jag ned de hårda partierna med en fotfil, smörjde och satte på sockar under natten så att han inte kunde slicka bort salvan. På apoteket finns olika köldsalvor för människor att använda i ansiktet för att förhindra förfrysning, ex ceridal. Se upp med ”tass salvor” som kan innehålla vatten. Vi själva använder ”hemkokt” vattenfri salva som en bekant i Norge tillverkar under företagsnamnet ”NaTurid”.

Det viktigaste vid valet av sockor är att de är tillräckligt stora, en lysande färg kan ju vara bra om de tappar en sock.

Att sätta sockor på hunden är det enda som jag tycker hjälper om det så gäller köldkramp eller snöklumpar som fastnar i håret. Det finns en uppsjö av modeller och tillverkare, den senaste sändningen har vi tagit från Jokksokks. Jag föredrar att det är stretch i kardborrebandet, annars är det viktiga att de är tillräckligt stora. När hunden springer och landar på tassen trycks den ut och om sockan då är för tight kläms tassen. Om du beställer sockor så mät den bredaste delen på tassen då hunden står upp och lägg på ca 1 cm på var sida, vanligen landar stl för vorsteh på xl-xxl. Vad det gäller material har vi provat lite olika men vintertid har det mindre betydelse då de inte nöts på samma sätt som på barmark.

…och visst är det härligt med ”riktig” vinter men nu skulle jag gärna ta några dagar med temperatur som gör det lite mer behagligt att ta en jakttur på fjället.

 

Det här inlägget postades i Livet i vardagen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *