Avelsplaner för våren 2014

Under helgen tog vi en tur upp till Gällivare för att se på tilltänkt hanhund för parning av Bris till Våren. Den här gången var det ”bara” 80 mil tur och retur, kändes inte så långt att köra då jag nyligen kvistat iväg från Saltfjellet till Stockholm och tillbaka till Storuman igen.

Fullt på vandrarhemmet med glada ljudliga skidungdomar, jag är glad att mitt ”luffande” gäng snabbt finner sig tillrätta och kopplar av.

Den ursprungliga planen var att åka upp till fjälls tillsammans för en kortare jakt. Tyvärr hade det milda vädret under veckan och de senaste dagarnas minusgrader gjort att det bildats en hård skarskorpa som hundarna klev igenom. Någon jakt var inte att tänka på så istället åket vi upp i dagsljus under lördagen och efter en kvällstur i pannlampans sken på skogsvägarna upp mot Dundret inkvarterade vi oss på vandrarhemmet i Gällivare.

Hugo är en kraftfull hanhund utan att bli tung, ca 64 cm och runt 30 kg, han är något mindre än min Storm som ligger inom godkända måtten. 

Inte lätt att fota en mörk hund mot vit bakgrund…Jag lade in den här bilden mest för att visa att Hugo inte har kort svans…bara en glad svans som ofta viftar därför ”försvann” den på på bilden på hanhundslistan. 

Dagen därpå åkte vi upp till Koskullskulle för att hälsa på Hugo. Vi tog en kort tur ut för lite fotografering vilket inte var lätt – mörk hund mot vit bakgrund gav inte de bästa förutsättningarna.

Bris och Hugo är väldigt typlika både vad det gäller exteriör och mentalitet. 

Hugo är verkligen en tilltalande hanhund lugn, balanserad med en stark jaktmotor. Han är framförallt meriterad på fjäll men har även en fältmerit (http://www.resultatdatabasen.se/SVKProvByHund.aspx?regnr=S27909/2008) Jaktmässigt verkar han på beskrivningen ha de egenskaper som jag som bara jagar på vild fågel värderar högt. Lugn och balans i fågelsituationer och förmåga att redan som ung lära sig av misstag och förvalta sina chanser. Hugo kommer från en kombination som gjorts om två gånger med samma hundar och där ett flertal är meriterade (http://ormkullens.dinstudio.se/news_1.html). Trots att Hugo är helbrun har han en mycket bra päls, tät och sträv samt väl behårad under mage och mellan framben. En viktig del tycker jag som är ute mycket med mina hundar.

Hösten 2007 åkte jag över till Finand för att att se på deras största unghundsprov (fält). Där träffade jag Hugos far Uri Vom Thüringer Zipfel som är en 100% ren Hege-Haus hund. Uri imponerade mycket på mig med sina precisa fågeltagningar på fasan. Det var ju sedan inte en tillfällighet att han  vann provet med drygt 200 deltagande hundar. På Junkkari är det en jaktdel och en utställningsdel, vinnare blir den hund med högsta sammanlagda poäng.

Det hann bli mörkt…ingen idè att ta kort. På bilden i alla fall Bris och Hugos son Liber

Hugo har sedan tidigare en kull med Vildskinnets Aqila. En av avkommorna Vildskinnets Victoria har jag träffat under skogsprovet i Solberg och blev där imponerad av hennes balans trots sin ungdom. Nu när jag var i Gällivare passade jag på att träffa hennes bror Liber som var stöpt i samma form både exteriört (bara några stl större) och mentalt. För att se bilder på Vickan och Liber kan ni gå in på ForsWards Hund och Jakt facebooksida samt på Vildskinnets kennelsida.

Då jag var uppe i Gällivare passade jag också på att träffa Hugos anförvanter på Ormkullens kennel där Micke och Jeanette tog sig tid för vår visit. Mor Tigra, mormor Cobra 13 år som fortsatt har jagat under hösten och syster (i andra kombinationen Tigra-Uri) Varga som under under hösten återigen visat framtassarna. Då jag inte hunnit fråga om lov att använda bilder från Ormkullen så hänvisar jag till att ni går in på deras hemsida(http://ormkullens.dinstudio.se/news_1.html) eller facebooksida för bilder på hundarna och mer information om meriter. Efter en lyckad tur vände vi sedan ner till Storuman och inväntar nu slutet av februari-början av mars 2014 då vi åker upp för parning.

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *