Tillbaka från påskferien

Igår kväll kom vi tillbaka från påskferien som mestadels bjudit på fantastiska dagar med ”apelsinväder”, någon dag med snö och vind men ingen med helt obrukbart väder.

De första fem dagarna gick jag en tur tillsammans med Storm, Bris och Mara i Jämtlandsfjällen.

Vi startade i Spjätten väster om Sällsjö och gick upp mot Anarisfjällen där vi tältade första natten. Under dagen hade vi fanasiskt väder med strålande sol men det märktes att det var tidig påsk då det bara var solen som värmde och temperaturen gick ned till -25 grader nattetid.

Den ursprungliga planen var att fortsätta söderut mot Tossåsen och sedan vända norrut ev. genom Lunndörspasset. Tyvärr var det för dåligt före då det blåst hårt i Anarisfjällen vilket gjort att det bildats en hård isskorpa som brast var tredje steg hundarna tog. Istället blev den en ”klassisk” tur då vi följde leden mot Lunndörren. Norrut fram till Kraapa och över fjället var det samma dåliga före med lite snö och isskorpa men här hade skotertrafiken luckrat upp snön och packat den så att det höll för hundarna.

Vi fortsatte sedan till Vålåstugan där vi mötte upp tre av våra bekanta som var ute på tur med hundar.

Den här natten sov vi i turistföreningsstugan som vi delade med Tommy Bernadsson med gäster (Åre Sledgedog Adventure). De flesta av hans hundar sov dock utomhus vilket gjorde att Lindas och mina hundar hade gott om utrymme. I väntan på att mina andra två bekanta skulle komma tillbaka från en topptur passade jag på att nyttja det fina vädret att dokumentar vårens ankomst i fjällen.

Så där riktigt spelgalna har riporna inte blivit ännu utan lättar på oftast på håll.

…fler djur som traskat omkring på fjället i det vackra vädret.

Fram emot kvällen drog det ihop till snö och ökande vind.

Det blåste rätt ordentligt under natten och vi gav oss iväg mot Gåsen först mitt på dagen. Uppe vid Gåsen lunchade vi innan vi vände nedåt mot Stensdalen.Vinden hade lugnat sig under dagen och solen kommit fram men under eftermiddagen tilltog det igen och vi var glada att vi hade sned medvind då vi fortsatte efter lunch. De vi mötte hade det betydligt mer besvärligt i uppförsbacke och motvind.

Jag slog upp tältet i björkskogen ned mot Stensdalen där det var betydligt lugnare än högre upp på fjället. Inne i tältet blir det riktigt ”hemtrevligt” då jag lagt ut tältgolv och dragit fram sovsäckar. Varken hundarna eller jag fryser då vi dragit på oss ”tältpyjamas” och kört bensinköket en stund i absiden.

Att sova i tält vintertid är inte ett problem, att krypa ur den varma sovsäcken på morgonen kan därmot vara lite mer besvärligt. Den här natten var det dock inte mer än -15 och temperaturen steg snabbt på morgonen då det drog in snö. Vi avslutade turen i Vålådalen där David hämtade upp oss för hemfärd och ompackning.

Skärtorsdagen fram till annandag Påsk hade vi hyrt stuga av Kolåsens fjällhotell.

Här gjorde vi en tur ”de luxe” då vi transporterade oss och hundar med skoter upp på fjället. David hade byggt en ”hundkoja” på skoterkälken som hundarna nu fick inviga och verkligen uppskattade.

Långfredagen tog vi skotern till Sösjöfjällen och gjorde en fin tur in i dalgången vid Grönfjället(Sösjöfjällen).

Strålande väder med rätt okej underlag för hundarna högre upp på fjället.

…och så vindstilla att vi kunde luncha högt uppe på Grönfjället utan vindskydd.

På påskafton fick hundarna vila och vi gjorde en tur upp på Skildake (Skäckerfjällen). Tillbaka nere i Kolåsen fick hundarna en tur lösa på de fina spåren i kvällssolen. Påskbuffen på hotellet var fullbokad men vår påskmiddag höll trots allt klass med sill/laxbord, ripa (stort tack till våra hundar), rostade rotsaker och kantarellsås samt chokladtårta med vispad grädde och jordgubbar.

Påskdagen var vädret sämre med snö och vind och vi tog sovmorgon med frukost på hotellet och sedan en kortare tur på spåren i skogen vid Kolåsen.

Annandag påsk klarnade vädret upp igen och självklart blev det korvgrillning på fjället.

…och slappande i solen. Bris kom dock i höglöp under påsdagen så Storm blev förvisad till ”hundkojan” bredvid solgropen.

En superglad Freja fick tillsammans med Atla följa med på de lite kortare turerna. Vi körde skoter upp till gränsen för skoterkörning och fick sedan härliga turer på fjället.

…och fika i solen.

Efter fyra härliga dagar i Kolåsen vände vi hem till jobbet igen men det kändes rätt okej då jag passerade Snasahögarna på E14 i morse och de var dolda i bakom snö och moln…

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *