Milda dagar på fjället

För två veckor sedan låg temperaturen på – 34 grader, nu har vi haft temperatur på 0 till +3 grader. Det har blivit några svängar på fjället under de senaste dagarna, både på statlig mark och privat.

Vem behöver gå på gym? Plusgrader och nysnö gav bra benmuskelträning då det klabbade ordentligt under stighudarna. Riporna satt dessutom nere i björskogen där det var betydligt sämre ”håll” i snön. Under den här turen gjorde Mara och Bris sitt jobb med bravur, med mitt var det sämre då jag inte lyckade med skotten bland björkarna.

Fördelen med att jaga på de statliga markern uppe vid Storulvån är att det går att starta direkt från väg. Den här dagen hade vi varmt och grått väder och riporna valde att ge sig iväg på långt håll. Bris och Atla har jobbat fint och vi tar lunchpaus innan jag byter till ”nästa gäng”.

¨

Även Freja fick vara med och nyttja de sista jaktdagarna för säsongen. Hon fick följa med på de privata markerna högre upp på fjället där snön hade packat ihop. Tyvärr var det inte där riporna valde att hålla till då det blåste rätt ordentligt. Som vanligt blir riporna otryggare då det är mycket vind och den ripa som hon fann höll inte till jag var i skottläge.

Vädret var omväxlande de här dagarna med solglimtar, snö och vind högre upp på fjället. Mest med fågel fann vi nere i björkskogen men där var föret tyngre och riporna hade fördel som kunde gå PÅ snön.

Beroende på väder blir det kanske en eller två jaktdagar till veckan, annars var det här avslutningen på säsongen i Jämtland. Vinterjakten kan vara vansklig då vädret har stor betydelse både för möjligheten att över huvudtaget gå ut och ripornas beteende. Oavsett ser jag varje dag som en bonus, och vid gynnsamma förhållande kan vinterjakten förlänga säsongen betydligt. De dagar de inte är plusgrader och klabbsnö så är det dessutom lättsamt att färdas på fjället vintertid. Man slipper trampa ned sig i surmyrar och trassla in sig i täta videsnår då dessa ligger under snön och dessutom kan man glida nedför utförslöporna. Har man lite tur så kan man även få se någon solglimt och känna en föraning av den härliga vårvintern.

 

 

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *