Lite rapport om senaste kullen

I april fyller vår senaste kull (Fjällvittrans Bris – Teiens Jim)två år, helt otroligt vad fort tiden har gått. Det har varit spännande med hjälp av mail, telefonsamtal och kullträffar på hösten och våren följt dem under deras uppväxt. Två av dem har jag dessutom haft på nära håll Punk  i Edsåsdalen och Soul (Jänta) i Storlien och dessa två har jag fått se på fjället både innan och under höstens jakt. Evita träffade jag i somras på apportprovet i Mosjøen där hon med 2 x 1;a Uk och högsta poäng sammanlagt tog hem vinsten som provets bästa hund! Busby och husse har tittat förbi här på Backvägen då de hälsat på ”lill-husse” som går gymnasium i Järpen. Fame (Cognac) med ”familj” har tittat förbi både i Härjedalen och här i Järpen. I somras vid Fäviken mässan fick jag också en snabbvisit av Rask som verkligen blivit en stilig kille. Alla övriga har jag träffat vid kullträffen oktober 2011 och en del även vid vårträningen april 2012. Tack alla underbara valpköpare för bilder och uppdatering per mail och telefonsamtal, det känns bra att veta att ni trivs med era hundar och att det går bra för er.

Stiliga Fjällvittrans ChaCha (Mattias och Elisabet Lindman, Gävle) har ställts ut i JUNKL på SVK utställning i Herrfallet 2012 och fick då bedömningen Excellent (1JUNKK).

Utställning: JUNKL Exellent (1 JUNKK) SVK Herrfallet

..två juniorer som lyckades bra tillsammans.

Vilka underbara valpköpare vi har, i augusti följde Mattias och Elisabet med oss ut på ripinventering i Jämtlandsfjällen enbart för att se och lära. Då ChaCha bara var unghund fick hon givetvis inte gå med på linjerna för det krävs det åtminstone en jaktsäsong med många jaktdagar för att hunden ska räknas som fullgod för inventering. Inför sommarens inventering hoppas vi däremot på att de kan följa med oss som ”fullvärdiga” inventerare efter kurs för husse och matte under våren.

Under ripinventeringsdagarna visade det sig att husse behövde ”fikatränas” betydligt mer än sin hund som låg lugnt och njöt av vilan..Matte Elisabet hade betydligt mer ro i kroppen och såg en fördel av att nu äntligen få njuta av maten på fjället.

…men efter två dagar på fjället kunde även husse njuta av att vila.

ChaCha hade fått en hel del träning under vårvintern

Vilket gav resultat under hösten trots att det var ”normaldålig” tillgång på ripa

Fjällvittrans Soul (Johan Engström, Storlien) har jag haft möjlighet att se på fjället under både vårträningen i april och vid några tillfällen på jakt under hösten. Under vårträningen i april syntes det direkt att Soul och ChaCha var de som varit mest ute och de visade redan då upp samma jaktklokhet som Bris hade i den åldern.

Johan har varit mycket bra på att ta tillvara Soul (Jäntas) jaktliga egenskaper.

Vilket såklart har givit resultat

Dagarna innan premiärjakten följde jag med Olof och Fjällvittrans Punk (Olof och Marie Vackermo, Edsåsdalen)på en träningsrunda på fjället i Edsåsdalen och ett var säkert – någon lina behövdes inte till Punk. Olof har trots att han ”inte har hunnit med att dressera sin hund” en fantastiskt lydig och följsam kille som uppförde sig mycket lugnt och sansat i fågelsituationerna.

Punk har många likheter med Bris och både Olof och Marie har bara genom att vara de personer de är med fast gränssättning och positivt sätt plockat fram det bästa ur Punk

Vilket som sagt gav resultat fint fågelarbete redan under premärjakten.

Fjällvittrans Fame (Cognac) (Sven-Erik Rylander, Enånger) lever ett aktivt liv med sin husse och matte vid havet och till fjälls i Tännäs.

Veterinär: HDA

Fame har jag fått tillfälle att se vid flera tillfällen, den här bilden är från maj 2012

men även i vår stuga i Härjedalen första sommaren då det blev ett kärt

…men brutalt återseende med sin mor under lek.

Då husse har husvagn uppställd i Tännäs har det blivit en hel del jakt för Fame och enligt husse har han också skött sig bra.

Fjällvittrans Evita (Vita) (Roger och Kristin Sivertsen, Mo i Rana, Norge) har också ett härligt hundliv på tur på fjället, skogen och skidspåret med Kristin i stort sett varje dag och dressyr, apport och jakt med husse. Men till hösten får nog husse konkurrens om hunden då även Kristin nu tagit jägarexamen..

Jaktprov: 2 x 1;a UK apport

Evita har jag träffat ett flertal gånger bla i mars 2012 då vi hade några jaktdagar tillsammans i Västerbottensfjällen

…tyvärr hade vi inte det bästa vädret.

Desto bättre väder hade vi istället i somras då jag träffade Evita under apportprovet i Mosjøen, + 25 grader och strålande sol. Evita och Roger tog där 2 x 1;a UK apport och hade högsta poäng under helgen och blev därmed provets bästa hund!

..året innan såg det ut så här då Roger, Kristin, Evita och hunden Sara var med för att se och lära vid apportprovet i Mo. Kanske var det deras avslappnade attityd som coachade resten av Fjällvittransflocken till fina resultat och sin mor till bästa hund den ena dagen.

Tre generationer, mormor Freja, mamma Bris och Evita

Fjällvittrans Rask (Eva Brøndebo, Levanger, Norge) har tillbringat tid både i skogen utanför Levanger och på fjället på norsk sida av Skäckerfjällen. Rask har jag träffat under kullträffen oktober 2011 och vid en blixtvisit i somras under Fäviken mässan. Han har växt upp till en stilig kille!

Veterinär: HDA, ED0

Redan då Rask var 5 månader blev första ripan skjuten då han gjorde ett riktigt jobb.

House (Hasse) till höger i bild

Fjällvittrans House (Hasse) (Helena och Andreas Bogseth, Hörnefors) har ett också ett aktivt liv med både jakt och drag. Husse och matte har klokt nog gått kurs i skogfågljakt som anordnades i Västerbotten då de båda är nya jägare. Tyvärr har hösten inte bjudit på så stor tillgång på fågel varken på skogen eller fjället så tillfällena de kommit för fågel har väl inte blivit så många. Hasse har också startat på skogsprov i Burträsk i Oktober men fick tyvärr inte som så många andra komma för fågel.

Veterinär: HDA

Jaktprov: UKL spår; 10 vatten; 9

Busby längst fram i bild

Fjällvittrans Busby (Anders Bergqvist, Göteborg) har trots flackande mellan USA;s västkust och Sverige lyckats klämma in att arbeta med sin hund då han varit hemma. Det har blivit en hel del tidiga morgnar med stadge och avanceträning på änder i ån och duvor i parken hemma som sedan gav resultat på fjället.

Utställning: JUNKL Very Good (2 JUNKK) SVK Hässleholm 2012

Jaktprov: UKL spår: 10 vatten; 9

Busby har vi träffat vid några tillfällen då Anders hälsat på sin son som läser vid gymnasiet i Järpen. Den här bilden här tagen i november 2011. Tre generationer Busby, mormor Freja och mamma Bris

…och så lite lek och stoj med mor.

Fjällvittrans Aida (Øyvind Knutsen, Flån, Norge) har flyttat från Roar och bor nu hos sin nya ägare i Flån. Enligt det mail och telefonsamtal jag haft med Øyvind är både hund och ny ägare nöjda med arrangemanget. Trots att Øyvind som han beskriver det själv inte är tillräckligt konsekvent i dressyren är Aida i stort sett alltid lydig. Det enda problem han har med henne är att hon ser katter som mat…De har försökt sig på att jaga i skogen under hösten men den fågel de hittat har varit gammal fågel som inte har varit så lätt att tas med för en unghund. Jag hoppas nu få se dem uppe hos oss någon gång under kommande sensommar eller höst.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *