Åtta gånger erfarenheter – en kurs i valputveckling

Helgen har jag och alla hundarna tillbringat i Sulviken på ”Hundstegs” fantastiska kursgård. Då jag nu planerar en sista kull på Bris till våren kändes det otroligt spännande att delta i en kurs om valpens utveckling. Att man har en viktig roll som uppfödare för att skapa en god grund för valpens vidare utveckling till fungerande vuxen hund är väl ingen nyhet. Dels genom att välja ”rätt” föräldrar, men hur noga man än vid valet av både tik och hanhund är genetiken inte så lätt att förutsäga alla gånger, dvs vilka egenskaper som kommer att nedärvas i valparna. Den del som jag lärt mig betydligt mer om under dessa dagar är vad som är viktigt i de olika stadierna i valpens utveckling. Att man med rätt kunskap kan ge valparna betydligt bättre förutsättningar och i okunskap ”förstöra” en hel del under den tidiga delen av präglingen som sedan kommer att följa valpen livet ut. Det var också intressant att få en djupare inblick i under vilken period av valpens utveckling som den generella aktivitetsnivån (dvs den som ej är genetisk)påverkas mest av det vi utsätter valparna för. Vilken aktivitetsnivå som den vuxna hunden kommer att ligga på grundläggs under valpens första 6 månader. Enkelt uttryckt vid vilka aktiviteter VILL jag att den vuxna hunden ska ha en hög aktivitetsnivå, dvs i vilka lägen vill jag kunna ”knäppa på” hunden och i vilka lägen vill jag kunna ”knäppa av” den (av och på knapp). Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om kursen men begränsar mig till att bara nämna att jag fått betydligt mycket mer inspiration till hur jag kan träna valparna så länge de är kvar hos mig och när jag skall lägga in olika träning. Andra intressanta områden där jag fått djupare kunskap är bla om olika personligheter som föds i en kull både genetisk påverkbara och inte, samt tikens och andra hundars roll och inflytande. Vi gick också igenom olika valptester och så bla på hur ”subjektiva” var de och VAD var målet och mätte de det som det var tänkt att göra? En fråga nog så viktig att ställa mig är såklart om testet mäter de egenskaper som jag vill veta mer om hos valpen. Testerna tjänar nog mest till att för mig som uppfödare få en ökad kännedom om valparna men att det sedan ska vara någon form av ”facit” för hur valpen blir som vuxen hund är nog att tillmäta de alltför stor betydelse. Till sist vill jag bara ge Sandra Ohlsson som var vår kursledare och grundare av företaget Hundsteg (hundsteg.se) en riktigt stor eloge för kursen – jag har fått massor med kunskap att omsätta till våren!

 

Uppfödning – intressant men inte så enkelt. Nu hoppas vi på en ny kull med Bris i maj 2013.

Grundläggande faktorer i valpens tidiga liv – tillräckligt med mat och värme

Valpens präglingsperiod startar redan under första veckan och pågår upp till ca 12:e veckan

Tiken har såklart en stor roll och inflytande på valparna, redan prenatalt påverkas valparna av ev stress hos tiken

Men även andra vuxna hundar spelar en stor roll och har inflytande på valparna. Mara fick tillåtelse av Bris att börja hjälpa till med valparna redan från dag två och var sedan ”hjälpmamma” under deras fortsatta uppväxt hos oss.

Lek vid fjärde veckan…

mormor Freja och valpar i vila

En varm dag i maj 2011, hälften av valparna vilar med Mara ute i hundgården och andra hälften krupit in med Bris i hundhuset

Freja, Atla och Bris tillsammans med några valpar från Atlas kull

Bris och en av Atlas valpar

Bris och Freja i vila tillsammans med två av Atlas valpar

Vid träning av valpen behöver valpen ha ”upplevelsen” åtta gånger för att den ska ta med sig den som en erfarenhet

 

Vilket ”yrke” ska valpen ha som vuxen hund? Träningen av valpen läggs upp efter vad den ska utföra i framtiden.

Valptester finns det ett flertal av. Viktigt att tänka igenom vilka egenskaper man vill mäta och hur de ska mätas samt hur resultatet skall tolkas. Valptester är inget ”facit” på hur valpen blir som vuxen hund men kan användas som ett komplement.

Enligt SKK får valpar levereras tidigast vid 8 v. ålder men det är viktigt att som uppfödare vara uppmärksam på i vilket stadium valparna är i och kanske vänta 1-2 extra veckor för att ge bästa förutsättningar för den då den ska byta hem.

Nu väntar vi med spänning på nästa kull där vi troligen väljer att behålla en hanhund

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Hundträning. Bokmärk permalänken.