En riktig vinter med riktig kylaperiod

d (1024x683) - kopia

Ull, ett helt suveränt material både i egna underställ som i hunddressar då temperaturen ligger lågt

Nu har har temperaturen svängt till bara någon minusgrad men vi har haft en riktig kyla period med temperaturer nedåt minus 28 grader kallt. Jag tänkte dela med mig några tips från den erfarenhet jag har av att vara ute med korthåriga hundar i riktiga vintertemperaturer.

CIMG8782 (1024x768) CIMG8871 (1024x768)

Vid motion lite smidigare värmetäcken eller heldressar. Vid jakt fleecefodrat jakttäcke, alternativt med dress under om det är riktigt kallt eller kall djupsnö. 

När temperaturen sjunker under – 12 grader brukar jag lägga ett värmetäcke på våra hundar både vid rastningspromenader och vid motion. Vid rastning får de ha ett tjockare täcke och vid motion ett lite smidigare mer ”formsytt” täcke. Alternativ till värmetäcke är heldress som är köpt från Axaeco, de finns för både hane och tik. Dressen har fördelen att den är smidig och täcker runt hela hundkroppen och bevarar på så vis värmen runt de centrala organen. Fördelen med dressen är att den skyddar spenarna på tiken och ”bollarna” på hanhunden vilka annars kan råka ut för förfrysning framförallt om hunden pulsar i djup och kall snö. En nackdel med dressen är att det trycks in snö via öppningarna för benen när hunden pulsat en stund. Snön smälter sedan av kroppsvärmen och kan lägga sig som en iskaka under magen och runt benen vilket medför en betydande förfrysningsrisk. Jag har löst problemet genom att sy ben på dressen i stretchtyg fodrat med tunn ull(från avlagda underställ) samt satt en mudd nedtill. Vad det gäller hanhundsdressen får man se till att hunden är ”rätt konstruerad” i förhållande till ”kiss-struten” under magen, annars blir det blött i dressen och återigen stor risk för förfrysning. Vid jakt använder jag ett jakttäcke som är fleecefodrat alternativt i kombination med en heldress om det är – 15 och kallare, stark vind eller djupsnö för hunden att pulsa i. En viktig detalj att tänka på då man ”klär” sin hund är att täcken och dressar inte får sitta så tight runt kroppen att de trycker ihop pälsen. Om pälsen trycks ihop försvinner det värmande luftlagret och täcken och dressar gör mer skada än nytta. De tighta ”kondomdressarna” för hund är därför inget bra alternativ för värme däremot för att slippa att det fastnar snöklumpar i pälsen på långhåriga hundar. När det är kallt på riktigt, under – 25 grader brukar jag använda heldressar i ull då vi är ut på ”lufsar” turer. Heldressarna designade jag från början med avsikt att de skulle användas som ”pyjamas” för hundarna vid vintertältning och de har därför ganska lös passform vilket är en fördel då det blir gott om plats för en ”luftspalt” mot kylan. De fungerar dock mycket bra då det är riktigt kallt och hundarna håller kroppsvärmen fint i dem under den tid jag själv klarar att vara ute.

IMG_0575 (1024x683)

Hård vind i kombination med fuktig luft ger en mycket snabb avkylning både för oss själva och hundarna. 

Något som man ska se upp med är stark vind, kyleffekten ökar enormt snabbt med tilltagande vind. Kombinationen av stark vind och hög luftfuktighet som det ofta är då det kommer nederbörd gör att kroppsvärmen leds bort betydligt snabbare än vid kall, torr och stillastående luft.

CIMG4469 (1024x768) CIMG4471 (1024x768)

De flesta av vår hundar fixar egna ”mockasiner” vintertid och har sällan problem tassarna

Vid låga temperaturer på under -20 grader eller om det varit kallt en lägre period och det ligger ett fluffigt täcke av kall snö där kylan ligger kvar kan hundarna få ”köldkramp” i tassarna. De brukar yttra sig på så vis att de plötslig stannar och håller upp en tass eller börja hoppa på tre ben. Det kan fungera med att smörja med fet salva utan innehåll av vatten på trampdynor och framförallt på huden mellan trampdynorna men enklast är att sätta på sockor. En del hundar får torrsprickor i trampdynorna på vintern då fungerar det också att smörja med någon fet salva, men fila först bort de torra partierna. För att skydda hanhundens ”bollar” brukar jag en stund innan jag ska ut smörja in dem med samma feta salva utan vatten om det är kallare än -10 grader och vi ska vara ute en längre stund(framförallt vid snöpulsning). Hundar med ”hängöron” kan också råka ut för att det blir förfrysningsskador längst ned på öronlappen, fungerar också att smörja med fet salva.

Några ytterligare punkter att tänka på:

– det tar extra lång tid att värma upp musklerna då det är kallt ute. Har du en explosiv hund så låt den gå i ett lugnt tempo en stund längre än vanligt innan den får välja tempo själv. En hund som springer hårt andas också in stora mängder kall luft och det kan då vara bra att korta ner turerna eller ta in den och låta den gå lugnt vid sidan i intervaller.

– Kalla muskler blir stumma och styva, cirkulationen blir sämre och risken för skador ökar. Ett värmetäcke motverkar värmeförluster, gör att musklerna håller sig varma och cirkulationen blir bättre.

– kall luft är torr luft, tänk på att ge hunden vätska. Enklast är att ge vatten med maten och är man ute längre tid tex under en jaktdag eller går på tur brukar jag ha med termos med hett vatten som jag blandar med lite vom och kallt vatten/snö.

 

Det här inlägget postades i Hund och hälsa. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *