Inventering i ”stormens öga”

Start på ”årts varmaste dag” enligt Smhi det blev korta tights (Bodel) och boxershorts (Ylwa). Bild från ”vägen” upp på fjället.

Sent igår kväll kom vi hem efter två dagars ripinventering i Krokomsfjällen. Vi startade vandringen till vårt tältläger runt 17-tiden i måndags som enligt Smhi skulle vara årets varmaste dag. Biltermometern visade på 28,5 grader vid parkeringen så det blev ”lätt” klädsel för mig och Bodel. Hundarna fick dricka och svalka sig i bäckarna på väg upp mot fjället och verkade tackla värmen rätt så bra. De första km hade vi en enkel transport då vi följde en fyrhjulingsväg med trätrall, nät och doserade kurvor, jag har aldrig sett något liknande på fjället. Trots blandad väderprognos fick vi två mycket fina om än så varma dagar på fjället. Under dagtid hade vi mestadels sol och ca 20-25 grader varmt på kväll och natt regn och åska. Det märktes att det varit en lång varm och torrperiod då det gick att gå i stort sett överallt och vattnet i ån nedanför vårat tält var nästan ljummet. Vi fann brukbart med ripa och kullarna var fina. Vi har inte inventerat det här området tidigare så vi inget att jämföra med men det såg i våra ögon helt ok ut. I övrigt såg vi några falkar och en hel del ren. Punk och ChaCha gjorde att mycket bra jobb båda två och jag är mer än nöjd med deras insats under inventeringen. Båda två fann och skötte riporna bra även om vittringsförhållandena inte var optimala i värmen. Jag är också mycket nöjd med att båda två acklimatiserade sig så snabbt till både ovan situation med tältvövernattning, nya hundar och med mig som okänd ledare och förare. ChaCha är den som har flest jaktdagar i benen av dem båda och i mångt och mycket är hon otroligt lik sin mor Bris. Både sökmässigt med att nyttja vind och minsta doftmolekyl samt precision och jaktsmarthet är nästan otäckt likt sin mor och just de egenskaper som gav mig otaliga fantastiska jakter att minnas. Igår kom vi tillbaka till tältet strax innan ett ordentligt åskväder med piskande regn och kastbyar gick över vår dalgång. Vi gav hundarna mat, vilade och åt middag själva och sedan var vädret helt brukbart att vandra tillbaka till bilen i. Då vi nådde parkeringen mötte vi några grabbar som skulle ut på fiske och de såg på oss och undrade om vi haft det ”tufft och jävligt”. De såg lite misstrogna ut då vi beskrev vår fina dagar då det tydligen varit riktigt ”busväder” med regn,åska och hårda vindar som till och med fällt träd det senaste dygnet över Östersund med omnejd. På grund av att åskan fortsatt låg över de högre höjderna valde vi att inte gå sista inventeringslinjen på väg hem utan ”genade” istället över fjället. I morgon väntar vår sista linje att inventera så det blir en tidig morgon.

Kvällsmat med annalkande åskväder över fjället

Brukbart med ripa i terrängen, varav de flesta låg i riktig blötmyr pga värmen

Tältning en i stort sett ny upplevelse för de yngre som verkade uppskatta taikonlivet

Som vanligt då man inventerar finner man massor av stora saftiga härliga hjortron…men på tok för långt att gå tillbaka och plocka

Varmt, varmt – klädkoden var nätunderställ andas till 100% och släpper ut lika mycket som det släpper in. Tur att ingen såg oss!

Lagd Punk ligger – det syntes att Punk var van att stanna till nytt kommando. Då han stoppat i flog behövde man inte fundera på om han skulle ge sig av innan tillåtelse

I ChaCha kunde jag se hur flera av de jaktliga egenskaper som jag satte så högt värde på hos Bris har nedärvts. Det gick nästan att känna energin från hennes mor vid situationer med fågel och även i vissa andra beteenden. 

Någon Bris får jag tyvärr aldrig tillbaka men det går att glädjas åt att flera av hennes avkommor har ärvt flertalet av hennes jaktliga egenskaper. 

 

 

Det här inlägget postades i Hundträning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *