Vårens turer

Relativt torrt på myrarna då det var en ovanligt snöfattig vinter och snön dessutom smälte bort tidigare än vanligt

Nu börjar en tid då det är otroligt fint att göra kortare turer i skogen och i gränslandet till fjäll. Från maj och en bit in i juni kan man om man letar upp torra sandåsar och områden där snön smält bort tidigt få otroligt fina vårturer, dessutom utan att störas av horder av mygg och knott. Det är ljust långt in på nätterna och det går att gå sent på kvällen eller ännu heller ta med sig tältet ut och övernatta. Ännu är det för mycket snö i högre terräng men om man bara kommer upp till snön kan det vara fantastiskt före, framförallt efter kalla nätter. I morse var det en sådan morgon då det förmodligen var knallföre i Ullådalen, dit kommer man alltid då det är bilväg ända upp på fjället. Trots det lockar det att dra på sig vandringskängorna och fylla ryggsäcken med fika, kaffepanna, kniv och tändstickor. Det är också bra motion och aktivitet för hundarna att följa med och bära klövjeväskor då det är en tid på året de inte ska springa lösa på egen hand i skog och mark och störa vilt som är dräktiga eller snart ligger på ägg.

Igår blev det en tur på hemmaplan efter skoterleden upp till skidstugan. Tur och retur från våran gård är det ca 15 km, ett bra pass i kuperad terräng.

I lä för den kalla vinden blev det såklart en fikapaus, den här gången med termos då tiden inte riktigt räckte för någon kaffekokning över eld. Fikaturer i skogen/på fjället är något jag varmt rekommenderar för dem som vill träna passivitet på ”aktivitetsplan” med sina hundar. Själv har jag inga problem med att inta viloposition vid en eld under flera timmar och det tror jag har smittat av sig på min hundar.

Då Storm bär klövjeväskor har han på egen hand lärt sig att lägga sig ned så snart jag stannar, väskorna vilar då på marken och ryggen blir avlastad.

Trots den snöfattiga vintern ligger det kvar lite snö här och där. Storm som har lätt att bli varm brukar ta tillfället i akt att svalka sig då vi är på vårtur.

Alltid finner man något vacker i naturen, här en ”skog” av tät Lummer som verkligen lockar till att lägga sig ned och vila en stund i solen.

Det här inlägget postades i Livet i vardagen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *