En lugn och rofylld julvecka

Vi har tillbringat en lugn och rofylld julvecka i vår stuga i Härjedalsskogarna utanför Sveg. Då vi kom dit torsdag innan julafton låg temperaturen på -13 grader men höll sig sedan runt – 6- till -10 grader de flesta dagar. Då det klarnade upp sjönk temperaturen fram mot kvällen ned till runt -16 grader vilket inte känns så kallt då luften är betydligt torrare i Sveg än Järpen. De klara kvällarna hade vi ett helt fantastiskt månljus och kvällsturen gick att ta utan pannlampa.Tyvärr har det varit lika kallt i Sveg som i Järpen under december månad och så snötäcket på runt 40-50 cm var helt utan ”håll” och både vi och hundarna sjönk rakt igenom. Någon jakt blev det inte tal om utan vi trampade upp spår efter de oplogade skogsvägarna och fick fina turer på upp mot 2 mil. Sista dagen stötte vi för första gången upp fågel på våra turer, snötäcket ”exploderade” plötsligt då fem orrar flög upp runt oss.

Andra åker till sol och värme…vi tillbringade julen i Härjedalsskogarna i snö, kyla, utan el och rinnande vatten…

Dagarna innan vi åkte ned hade temperaturen slagit om från – 25 till -35 grader till betydligt snällare tempartur. Torsdag innan jul då vi kom ned var det -13 grader ute och -17 grader inomhus.

Då det inte var något ”håll” snön trampade vi upp spår efter de oplogade skogsbilvägarna och fick fina rundor på upp till 2 mil.

Julafton körde vi upp med bil efter en plogad skogsväg och sedan tog vi oss vidare med skidor efter skoterleden till de högre myrområdena

…men där låg snön ännu djupare

vackert men svårframkomligt

så det var bara att trampa fram till nästa skogbilväg

Där ingen hade varit före oss…

Det tog tid att spåra fram i djupsnön och utan draghjälp av hundarna hade vi inte varit nere för julglöggen innan mörkret.

Men julmat blev det trots att jag upptäckte att jag köpt en okokt skinka och fick ägna 3 timmar att koka skinka på vedspisen dagen innan samt att Bris stoppade i sig 500 gram hemgjorda älgköttbullar så att jag fick steka nya på julafton.Vintertid förvarar vi kylmaten i kallfarstun och köttbullarna stod på golvet… 

Ett julbad blev det också

Vintertid tar det betydligt längre tid att få värme i bastun och är krångligare att få upp vatten då det gäller att finna där isen är som tunnast på älven att hacka igenom. Ingen av oss badar med glädje i isvak…

Hundar och husfolk nöjda framför brasan på julaftonskvällen trots avsaknad av moderna bekvämligheter och Kalle Anka.

De kvällar det klarnade upp sjönk temperaturen till runt -16 grader. De klara kvällarna hade vi ett fantastiskt månsken och det gick att åka kvällstur utan pannlampa.

Då det inte blev någon jakt blev det kortare och längre turer på skidor varje dag. Pga lite snö var det av och till rena balansnummret att åka efter skoterleden. På sjöarna var det ”ovan i vatten” och de mildare dagarna fick man se upp for att inte bli blöt, de kallare dagarna stelnade det till hårda isvalkar.

Både vår stuga och fler i området är gamla ”flottarkojor” och namnen på platser efter älven har anknytning till flottningen eller personer från den tiden. Här passerar vi ”Finn Pers stupet” på morgon rundan.

Förutom fäbovallar så finns gamla mer eller mindre välbehållna häbren kvar på platser där man hade myrslåtter. Det här ligger på vår mark och min far restaurerade det för många år sedan då det höll på att falla ihop. Nu använder vi det som rast och grillkoja. 

Efter nio dygn i ”vildmarken” återvände vi till ”civilisationen” i Järpen

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *