Hösten som gått…

Nu var det ett tag sedan jag lade in något under nyhetsfliken så det känns som det är dags att förmedla lite vad som hänt under hösten. Bris och Mara drog igång löp under i stort sett hela september och min planering på provstarter spolierades helt och hållet. När jag sedan väl kunde starta Bris igen var hon total ur form och avsaknade totalt geist och motor. Tidigare har Bris löpt i januari och juli vilket gjort att jag aldrig lagt märke till att hon haft en så djup formsvacka. Jag startade Bris på sena höstprovet i Mittådalen men nu i efterhand vet jag att jag skulle stått över, på söndagen valde jag att dra henne. Jag provade också att starta henne på skogsprovet i Solberg helgen efter men det saknades fortsatt mycket till hennes normala form även om hon till viss del jagade. Skogsfåglen var skygg och jag hörde flera gånger  fågel lyfta innan vi var framme vid Bris som stod och det blev ingen fågelsituation. Hon gjorde också en helt korrekt rapport men då jag följde henne tillbaka blev det missförstånd mellen dommaren och mig och han var inte med på noterna då vi tyvärr gick liten gent in mot Bris och fågeln gick upp. Fågeln blev inte saluterad och därmed räknades det inte som ett fullständigt fågeljobb och alltså inget pris. Mara fick starta istället för Bris en dag och fick en lysande kritik för sitt skogssök av Peter Häggström som var domare men tyvärr ej för fågel. Det närmaste vi kom var ett snyggt löpjobb på en orre som tyvärr hade lättat innan vi var framme. Nu efter ca 4 veckor ser Bris ut att vara tillbaka i form igen…men det är klart nu har provsäsongen i stort sett gått. Vi har i alla fall jagat och även om det varit ett år med fler steg mellan fåglarna har vi funnit en hel del och haft både bättre och sämre dagar. Vädermässigt har det fortsatt som sommaren betydligt mer nederbörd och lägre temperatur, några dagar här och där har vi lyckats med att fånga solens strålar.

Fågel har vi funnit även om det varit fler steg mellan i år..

Några fina dagar lyckades vi fånga.

Även om det redan i augusti var många dagar där mössan åkte på.

En kort period av vackra höstfärger

Har bytts ut mot snöföre på höjderna

Mara har utvecklats fint som jakthund under hösten och hanterar svåra fåglar sent på säsongen riktigt bra

Freja har fått ett sticksår på ena tån och har fått en ordentlig infektion som krävde pencillin behandling

Men är nu på bättringsvägen, hon får dock gå med en rejäl sko ännu ett tag framöver.

Föret på fjället i lördags var skrapigt med en otäck skare som gick hårt åt hundarnas tassar. De flesta ripor tryckte fint för hundarna men då jag närmade mig lättade de flesta utom skotthåll utom en för Storm. Så här års krävs det att det är varma soliga dagar med plusgrader som gör snön mjuk för att jakten skall fungera bra.

Under hösten bildas ett inversionslock över dalgångarna mellan fjällen. Av och till ”vandrar” locket upp efter fjället och det slår igen totalt. Inte stor mening att vara ute.

Tjejerna fick på sig sina fodrade vindtäcken då vi prommenerade ned. Fukten från dimman i kombination med en snål vind kylde ordentligt

Det var skönt att komma in i vår lilla fjällstuga, elda och dricka varm choklad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *