Uppdateringar i slutet av sommaren och längtan till hösten

Terra med fodervärd Rasmus

Terra (Meracus Noblesse) gjorde tillsammans med fodervärd Rasmus gemensam debut på eftersöksprov i unghundsklass på klubbens ordinarie eftersöksprov i Åsarna 31/7 med resultat spår 6 och vatten 9. Helt godkänt för en unghund som för första gången hamnar i en stor grupp med okända hundar och människor. Poängtappet på spåret berodde på att Terra hajade till över att spårläggaren och sedan i sin iver att hälsa på ”den okända” glömde att ta med sig fågeln tillbaka. Sedan ”snurrade” det nog i skallen på unga damen och hon behövde två försök innan fågeln snyggt låg i handen på husse. Gaia med husse Anton startade i öppenklass och kammade där hem 7 på spår och 7 på vatten. Också ett helt ok resultat då båda är nya i ”branschen”. De retliga poängtappen handlar om de sista metrarna fram till avlämning, i övrigt är både spår och vatten jobben perfekta. Det båda hundarna besitter är stor vilja att arbeta, något som jag prioriterar i min avel.

Kuksapirtin Usva- Fjällvittrans ChaCha- 2019

I vår senaste kull är det i dags datum fem av sex hundar HD röntgade samtliga med resultat A/A och ED O. Stort TACK till ägarna som hörsammat min vädjan om att röntga hundarna.

Norska ”Pondus” (Fjällvittrans Atle) 

Norskägda Fjällvittrans Atle (Kuksapirtin Usva- Fjällvittrans ChaCha) har kammat hem ännu ett 1:a AK i viltspår så nu saknas ”bara” ytterligare ett innan han kan titulera sig ”norsk blodspår champion”. De har också fortsatt med fler framgångar i utställningsringen. Pondus ställdes i juni i Stikkelstad vilket slutade med bedömningen CK, 1 konk, 2 BHK/BTK. En bra exteriör borgar (men är ingen garanti) för en hållbar hund vid arbete.

Fjällvittrans Ahto (Dante) uppe i norr under träning inför höstens jakt

Dante (Kuksapirtin Usva-Fjällvittrans ChaCha) med husse upp i Luleå har passat på att finslipa formen inför höstens jakt med träning på duva hos en av mina bekanta i Sunderbyn. Jag ser flera likheter med övriga kullsyskon vid fågelbehandlingen samt även tydliga drag från ChaCha. Eftersom det ser ut att vara relativt hård vind den dagen videon spelades in så gissar jag att Dante fick vittring på långt håll och därför började smyga an så tidigt innan han preciserade.

Otso i sin nya flock tillsammans med nya ”brorsan” Troy

Det fortsätter att droppa in uppdateringar från Erik om hur det går för Otso i sitt nya hem och flock. Positiva rapporter men också beskrivning av att det finns att jobba med hos en två år gammal hund som vuxit upp utan tydliga ramar. Den positiva tonen överväger dock hela tiden i meddelandena och beskrivningen av hur en hund bara efter en kort tid i ny miljö börjar ”landa i sig själv” och återigen bli ”en busig liten tvååring med härlig energi” värmer ett uppfödarhjärta. Med tydlighet har Erik under bara några veckor lyckats med att få Otso att inte bara respektera gränser som han själv sätter utan också signaler från hans andra hane. Det är härligt att höra att Erik uppfattar honom på samma sätt som övriga hundar i kullen beskrivs av sina ägare, mentalt stabil, med ett inre lugn och härlig arbetslust och detta oavsett om han utsätts för stora påfrestningar i okända miljöer. Jag är oerhört tacksam mot förra ägarna som visade klarsynthet och generositet att vilja omplacera Otso för att han skulle få möjlighet att utveckla sin potential. Att det dessutom passade Erik i tiden att ta emot honom var verkligen en lyckträff då han som sagt haft hund från oss tidigare och vet vilken typ av hundar vi föder upp och vad de kräver. Nu ser jag fram emot att träffa dem under hösten och se om Otso uppvisar liknande anlag som de övriga i kullen även under jakt.

 

 

Det här inlägget postades i Jaktprov och utställningar. Bokmärk permalänken.