Sensommar och apportprov

Sensommar, slutet av juli början av augusti den tid som vanligen innebär start av hundarna på de årliga eftersöksproven. Tiden för träning av hundarna har varit begränsad i och med att jag pendalat på jobb i Norge. Jag är väldigt glad över att våra hundar har stor vilja att arbeta, apportera och villigt simmar. Vi har trots allt hunnit med ett antal träningstillfällen i grupp, något som är viktigt då fler hundar och förare medför både störningar och passivitetsträning i väntan på ”sin tur”.

Gaia avlämning vid spår. Resultat 8-8 ukl ordinarie eftersök Åsarna

Atle (Pondus) 2:a pris ukl apportprøve i Meråker/Norge

Ran och Gaia vid lokalklubbens ordinarie eftersöksprov i Åsarna, 1: och 3:a i unghundsklass

I år har vi haft förmånen att ha haft tre ur den senaste kullen till start på eftersöksprov i unghundsklass. Först ut var Atle med ägare Jon-Sverre som gick till ett 2:a Ukl på apportprøve i Norge. Gaia med ägare Anton och Camilla rodde hem resultatet 8 spår och 8 vatten i Ukl på klubben ordinarie eftersöksprov i Åsarna. Ett mycket bra resultat för en första start för både hund och ägare. Vår egen Ran ur samma kull har startat i öppenklass på särskilt eftersök med resultat 10 spår och 10 vatten, på samma prov fick halvbror Aras 9 spår och 10 vatten i elitklass. På klubbens ordinarie eftersöksprov startade vi vår Ran i unghundsklass med resultat 10 spår och 10 vatten och provets bästa unghund. Aras startade i öppenklass under samma prov med resultat 10 spår och 10 vatten och blev 2:a bästa hund i sin klass.

Förutom eftersök har Atle också visats upp på utställning som slutade med ett mycket gott resultat, 1:a Juniorklass, 1:a junior konkurrens, CK och BIR. I Sverige har det inte funnits möjlighet att anordna någon utställning ännu vilket innebär att det inte visats upp någon fler hund ur den senaste kullen. Vi är oerhört tacksamma för valpköpare som vill visa upp sina hundar på prov men också för att vi därutöver ofta får möjligheten att följa unghundarnas utveckling under träning och jakt.

I väntan på att det blir tid för att börja släppa hundarna på lös/jaktträning i markerna håller vi deras kondition uppe genom att de får springa med på turer med mouintainbike, löpning, vandring samt simträning och apportträning. Längtan inför kommande jaktsäsong är stor och vi ser fram emot en premiär i skog och kanske också på fjäll. Starter på höstens jaktprov har också börjat planeras.

 

Det här inlägget postades i Jaktprov och utställningar. Bokmärk permalänken.