Hösten närmar sig..

Stor vattenpassion genomsyrar även denna kull precis som våra tidigare. Något som underlättar både vid motion, jakt och eventuella apportprov.

Efter en helvetiskt varm period på flera veckor då vattenträning erbjöd den enda njutbara aktiviteten har temperaturen sjunkit till mer brukbart, åtminstone för hundträning. Längtan till hösten är stor och på cykeltur till jobbet kl. 06.00 i morse kändes luften för första gången lite rå vilket gav en föraning av kyliga morgnar och klar luft.  I år är första hösten på tre år som jag äntligen är ledig från jaktstart till slutet av september, Jag ser verkligen fram emot att både jaga över våra hundar men också möjligheten att se avkommor ur senaste kullen som denna höst har sin första riktiga jaktsäsong.

Trampa myrar tillsammans med hundarna ger fin träning för såväl två som fyrbenta inför jaktstart.

Sommaren har rullat på med allsidig träning trots värmen. Fysisk aktvitet har förlagts på morgon och förmiddag efter rundor som erbjudit bäckbad och simning i tjärnar med jämna mellanrum. All fysträning av våra hundar förlägger vi i skogs- och fjällterräng som erbjuder samma underlag som de kommer att jaga på till hösten vilket innebär att de får träna samma muskelgrupper som de sedan kommer att använda. Det enda som vi inte uppnår under sommarträningen är de tidsmässigt långa passen som det vanligen blir vid starten av jakten då dagarna består av många ljusa timmar. För att undvika skador får man helt enkelt utgå från hundens träningsnivå och sedan ”go slow” hur mycket man än längtat till jaktpremiären.

Atle (Pondus), innehar samma egenskaper som de övriga i kullen, vattenpassion, hög jakt och arbetslust samt intresse av att bära vilt. 

Sommartid innebär också apportprov och träning inför proven. I år har vi haft sällskap av Rans syster Gaia, det har varit fantastiskt kul att följa både hur apporten och samarbetet mellan henne och husse utvecklats. I och med att jag arbetar inom norsk sjukvård har jag undantag från inreseförbudet i Norge vilket inneburit att jag haft förmånen att få träffa en av kullbröderna (Atle). Av de fyra hundar som jag sett på nära håll i kullen och på de rapporter jag fått från övriga så verkar vattenpassion, stort viltintresse, intresse av att bära och gripa samt hög arbetslust även genomsyra denna kull. Hög jaktlust, arbetslust och viltintresse innebär att denna kull precis som våra övriga kräver en fast hand och tydliga ramar för ett gott samarbete.

Härliga löppass i skogen, fin träning, dock har det varit varmaste laget fram till för en vecka sedan.

Hösten ser ut att bli intressant, åtminstone i skogen. På våra löppass genom obanad terräng har vi skrämt upp bra med skogsfågel. Förhoppningsvis har flera av dem legat på ägg och nu fått möjlighet att kläcka dem, Den varma perioden borde ha varit gynnsam då den inte varade under så lång tid att det blev helt uttorkat i markerna. Någon brist på ”flygfän” är det definitivt inte vilket borgar för god födotillgång. Löpturer samt mountainbiketurer i skog och på fjäll ger fin fysträning men också tillfälle att träna lydnad trots ibland stor retningar på nära håll av vilt. I början av juni då vi var på en helgtur till vår stuga i Härjedalen fick jag tillsammans med hundarna förmånen att se en helt röd älgkalv på stappliga ben.

Härligt med sommar…åtminstone för en kort tid.

Vackert på myrarna, ”flygfäna” ser till att vi håller uppe tempot även när det börjar suga i benmuskulaturen. 

Fördelen med den varma perioden har varit att vattentemperaturen givit möjlighet till långa simpass

Ran knäckte precis som Aras efter två gånger hur man tar sig i och ur vår ”badtjärn” med en apport i munnen. Detta är tredje gången vi stannar till under en mountainbike runda för lite svalkande bad. Med två hundar så blir det dessutom lite gratis passivitets och lydnadsträning då de får arbeta en åt gången.

 

Det här inlägget postades i Livet i vardagen. Bokmärk permalänken.