Fler härliga vårturer och ett årskalas för unghundarna

Mellan Lill-Ulvåfjället och Endalshöjden 29 april

Dagstur tillsammans med vänner, Enkälen 2 maj

Det känns verkligen som vintern vi väntade på under hela januari och större delen av februari har infunnit sig nu i maj. Kalla nätter, blygsamma dagstemperaturer och nysnö var och varannan dag ger fantastiskt före på fjället. Tyvärr håller trenden som varit tidigare under vintern med hårda vindar i sig men av och till bjuds vi på riktigt njutbara dagar med strålande sol och lätt bris. Ljuset har på återkommit på allvar och ger både ljusa morgnar och kvällar. Vi har försökt nyttja fint före, bra väder och ljuset så mycket vi haft möjlighet till med kortare turer, dagsturer och en övernattningstur. Ran får fortsatt springa mestadels lös på sidan och bakom men får nu varva med att dra kortare sträckor på max 4-5 km i flackare terräng.

Handölsdalen mitt emot Tjallingklumpen

Jag fick möjlighet till ännu en fin tur på fjället med två övernattningar i tält och en i stuga pga dåligt väder. Turen fick läggas om pga tidvis hårt väder men det blev trots allt fyra fantastiska dagar på fjället. Det blev en riktig ”lyxtur” med lagom långa sträckor per dag, långa ljusa kvällar i solen bredvid tältet och lata morgnar med vila efter frukost till det blev tillräckligt varmt att krypa ur sovsäcken. Den ena tältnatten gjorde sig dock vinden påmind och uppmärksammade mig på att inte slarva med att gräva fast tältet trots att det var i slutet av april. Jag fick pallra mig upp ur min varma sovsäck och åtgärda den saken innan vi kunde sova lugnt igen. Under de ljusa morgnarna och kvällarna bjöds vi på konsert av de spelande riporna. Det kändes otroligt bra att jag fick möjlighet att testa att mitt knä håller för att dra pulka med full last utan att krångla. En härlig känsla att få ett kvitto på att jag inför nästa vintersäsong kan vara ”självgående” på både längre jaktturer och fjällturer. ChaCha och Ran som är inne på höglöpsveckan fick vackert stanna hemma även denna gång.

Hårt väder för årstiden varvas med njutbara dagar

Njutbara tältnätter när temperaturen inte understiger -10 grader

Ran på fjället, en numera välbekant arbetsmiljö för henne oavsett aktivitet

Idag för ett år sedan föddes vår senaste kull. Hittills har jag fått rapporter om en fin utveckling med stånd för ripor under vintersäsongen för de av unghundarna som haft möjlighet att vara på fjället och stort intresse för både apportering och spårarbete/eftersök. Det senare uppvisade de även vid vår kullträff i november då de var sex månader. Nu är det bara att kryssa fingrarna för fortsatt fin utveckling till jakthundar. Till sensommaren hoppas jag att planerade kullträffar med träning och prov i eftersök, BPH (mentalbeskrivning) och försäsongsträning på våra skogsmarker i Härjedalen kommer att vara möjliga att genomföra.

Några korta filmsekvenser för att förmedla känslan att färdas fram på vårvinterfjället tillsammans med de fyrbenta. Fler bilder finns på facebooksidan.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.