Vinteraktiviteter

CIMG9996 (1280x960)

Väder som i STF broschyrerna, lite låg temperatur men ändå några fantastiska timmar på fjället

Äntligen, äntligen har det blivit både tid och väder som tillåtit några jaktdagar på fjället. Under förr helgen och två dagar in på veckan fick jag några fina dagar tillsammans med hundarna. Den här vintern verkar växthuseffekten tagit en paus och vi har både kyla och snö så att det räcker. Uppe på fjället är det hårt vindpackat där det kommit åt att blåsa så det är rena turboföret för hundarna men i björkskogen och där vinden inte legat på lika hårt får hundarna simma fram. Vi har haft låga temperaturer på -25 grader så de första dagarna fick vi vänta in på mitt på dagen och sedan nyttja de timmar då temperaturen låg som högst. Sedan skiftade vädret och temperaturen steg till -13 men med en snålblåst som gjorde att kylan kändes värre än vid -25 och vindstilla. Sista dagen skiftade vädret helt och hållet till -2 grader och dimma.

Riporna har varit som de brukar den här tiden på året, samlade i större flockar lättar de ofta på dryga 150 meters håll från hundarna Singelfåglar och de som sitter bara några stycken tillsammans kan efter humör välja att sitta kvar för hundarna och nästan ända fram till skottläge för mig. Erfarenhet talar under dessa förhållanden och fällningarna har blivit för de äldre hundarna som listat sig tillräckligt nära för att lägga tryck på riporna så att jag kunnat komma fram. Aras lär sig något för var gång han både lyckas om misslyckas att hålla fast riporna och jag har fått avlossa  skott även om jag inte lyckats fälla då jag släppt ut riporna lite för långt för att undvika frestande fallapporter. ChaCha blir som sagt mer och mer lik sina anförvanter och jag kunde riktigt se både Bris och Freja i henne på senaste jakten då hon kröp fram som en tiger och lyckades hålla fast en flock ripor till jag kom i skottläge.

De senaste dagarna och helgen har det dominerande väderläget varit lågtryck med hård vind vilket inneburit fina skidturer i skogslandet där det är betydligt mer väderskyddat än på fjället. Denna snörika vinter är det en riktig njutning att få starta direkt från huset och kunna välja rundtur efter önskemål istället för vara styrd av snötillgång. Träden är snötyngda och det är som att åka fram i ett julkort av Jenny Nyström. Det blir fin träning för både mig och hundar då det finns skoterspår som kopplar samman de olika skidslingorna och där hundarna kan få springa lösa omväxlande med att springa i  sele på drag på de uppdragna skidspåren. Hundarna uppskattar omväxlingen som också innebär att vi på de högre slingorna ofta hittar orre vid sidan av spåren. Nu hoppas jag på en eller kanske två mellandagar där jag kan ta mig ut på lite mer jakt innan nästa lågtryck kommer in och kastar om i väderläget igen.

CIMG0004 (1280x960)

Ca två veckor kvar av vår vinterjakt här i Jämtland och ännu finns lite tid kvar att få de där soliga och vindstilla dagarna som brukar innebära tryggare ripor

CIMG4561 (1024x768)

Någon belöning här och där för hundarna då vi kämpat tillsammans. Jag går dock bara med hagel då jag vill skjuta på hundjobb.

IMG_1546 (1280x853)

Vädret skifta så där snabbt som det bara gör på fjället…Tyvärr ett hopplöst väder att jaga i men trots allt lyckades Aras med ett fågeljobb på en singelripa.

CIMG0032 (1280x960) (2)

Denna vinter njuter vi då vi kan göra varierade skidturer direkt från gården

CIMG9981 (1280x960)

Funderar på om Storm trots sin storlek på 65 cm och 34 kg kommer att hänga i lika länge som sin mor Freja? Än så länge följer ha glatt med och jobbar på skidturer upp till 20 km även om han nu är inne på sitt 12:e år.

Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *