Hundar och friluftsliv

Jag har följt en intressant diskussion på facebook angående tillåtelse att medföra hund i nationalpark. Som det varit tidigare har det varit tillåtet att medföra kopplad hund under tiden 1;a januari till 30:e april. Diskussionen har gällt ev. regeländring om att hundspann måste ansöka om tillstånd att köra i nationalparkerna oavsett om det är i kommersiellt eller privat syfte. Givetvis ställer man sig då frågan – hur många hundar får man medföra kopplade utan att det övergår till att räknas som hundspann? Räknas man som skidåkare med kopplad hund om man som jag går på skidor med pulkan fäst i dragbälte och tre hundar på drag framför? Övergår vi att räknas som hundspann om jag kopplar hundarna direkt i pulkan eller är det antal hundar som bestämmer om man är ett ”hundspann” eller går med hundar kopplade? Även om nu denna diskussion gäller norrbottens län så är den i allra högsta grad intressan för alla oss som har hund och vill ha möjlighet att ta med den på turer i skog och mark. Beslut kring Laponia kan vara prejudikat och sedan bestämma utvecklingen för resten av fjällvärlden (http://mattisblogg.se/2012/04/nya-nationalparksforeskrifter-i-laponia/) vill du läsa mer så kan du gå på http://www.naturvardsverket.se/Start/Om-Naturvardsverket/Remisser-Naturvardsverkets/Aktuella-remisser/Nya-foreskrifter-for-fyra-nationalparker-i-Laponia/. Om ni har missat det så står även vi i Jämtland inför ev förändringar (http://www.naturvardsverket.se/Start/Naturvard/Skydd-av-natur/Nationalparker/Forslag-till-nya-nationalparker/Regionala-pressmeddelanden-nationalparksplanen/Valadalen-Sylarna/, http://www.naturvardsverket.se/upload/04_arbete_med_naturvard/n-park/2012/G-forstudie-nationalpark-%20jamtlands-lan.pdf). Vad detta kommer att innbära för oss som vill jaga och ta med oss hund kan vara väl värt att ta reda på .
”Hundspann” eller tre kopplade hundar?
 
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *